LKAB: "Strejkrykte inte positivt"

Semestern förkortades och de betalda matpauserna försvann – samtidigt som ryktet sprids om en vild strejk.
Nu svarar LKAB:s ledning på missnöjet i gruvan.
– Inte positivt, men jag har inte fått indikationer på några strejkhot, säger Magnus Arnkvist, direktör för Division Södra.

GRUVMULLER. Tomas Strömberg, Gruvfyran, är kritisk till hur LKAB har genomfört skifförändringen. "Företaget sköter informationen j-vligt dåligt", säger han.

GRUVMULLER. Tomas Strömberg, Gruvfyran, är kritisk till hur LKAB har genomfört skifförändringen. "Företaget sköter informationen j-vligt dåligt", säger han.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2017-10-30 17:12

I dagarna avslöjade vi att gruvmullret tilltar i Malmfälten, bara dagar efter LKAB:s vinstjubel med ett rörelseresultat motsvarande 1,8 miljarder kronor det tredje kvartalet 2017.

De kollektivanställda är redan stukade efter fjolårets "semesterstrid" – när vissa skiftlag gick miste om upp till fem dagars semester – och med start i veckan har även de obetalda matrasterna införts.

Läs mer: Hotet: Vild strejk kan drabba LKAB

Tomas Strömberg, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, berättar om medlemsmötet den 19 oktober, med uppemot 150 församlade.

– Det är upprörda känslor. Ingen vill ha den här förändringen.

Och det är inte främst de obetalda matrasterna som skapar missnöjet – utan det faktum att arbetsdagen blir längre.

– En förlängning med 36 minuter, då vi sitter fast under jord. Vi kan inte gå ut på stan, göra ärenden eller ta en promenad.

Ändå tvingades facket ge vika för skiftförändringarna.

– Så länge LKAB följer paragraferna och lagarna, enligt EU, då kan vi inte göra något.

Anonyma tips till redaktionen öppnar nu för att en vild strejk kan utbryta.

– Vilda strejker har vi haft många gånger i vår bransch. Om det fortsätter att vara infekterat, vet man aldrig. Vi har 950 medlemmar och många som inte var med på mötet vill förstås inte acceptera det här, säger Strömberg.

Hur svarar ni från fackets sida på strejkhotet?

– Inget som jag vill uppmana till, absolut inte. Vi kan inte acceptera vilda strejker. I så fall måste vi ut och agera, be de anställda att komma tillbaka till arbetet.

Samtidigt är Tomas Strömberg mycket kritisk till hur LKAB har genomfört skifförändringen.

– Företaget sköter informationen j-vligt dåligt. På vissa arbetsplatser under jord har det inte funkat alls. Många vet inte när de har sina matraster, trots att allt inleds i veckan, säger Gruvfyrans ordförande.

Förhandlingarna mellan LKAB och de fackliga organisationerna hade pågått i uppemot ett år innan det nya treåriga arbetstidsavtalet slöts i försomras.

– Vi vill harmoniera arbetstiderna med resten av gruvidustrin. Under förhandlingarna var det ett ganska stort samförstånd, säger Magnus Arnkvist, direktör för LKAB Division Södra.

Gällande informationen förklarar Arnkvist att den har skett "linjevägen".

– Många olika arbetsplatser inom LKAB, olika skiftformer, och då kan vi inte bara skicka ut ett mejl. Därför har informationen gått via avdelnings- och sektionschefer till arbetsledare. Varje skiftlag ska ha informerats av arbetsledarna.

Varför är facket ändå kritiskt?

– Jag har inte upplevt några "gluggar" i informationen. Men att nå hundra procent av arbetsstyrkan är alltid svårt. Folk kan vara lediga eller sjukskrivna. Jag ska ta kontakt med Tomas Strömberg, så vi kan komma fram till vad missnöjet består i.

Vad säger du om ryktesspridningen att en vild strejk kan utbryta i gruvan?

– Inget positivt rykte, men jag har inga indikationer på det. Jag får ta en återkoppling med arbetsledningen och höra om det finns någon sanning i detta, säger Magnus Arnkvist, direktör LKAB Division Södra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!