– Det är ingenting vi har satt i system och vi hoppas att detta ska vara en engångsföreteelse. Vi beklagar att det blev så, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.
LKAB menar att man har lyssnat på synpunkter från privatpersoner, hyresvärdar och Hyresgästföreningen. Bland annat har bolaget förlängt trappningen av hyran från fem till sju år. Dessutom betalar hyresgästen under det första året efter flytten samma hyra som för den gamla bostaden, oavsett standard eller storlek på den nya. Att garantera en lägre hyra under en längre tid än så skulle riskera att påverka hela bostadsmarknaden, menar man.
– Vi vill så långt det går undvika att hyresgäster ska tvingas flytta in i ett nytt boende. Det finns många som vill flytta in i ett nyproducerat boende men andra vill ha boende med lägre hyra, säger Anders Lindberg.
Målet är att det ska finnas både nytt och gammalt att välja bland. Samtidigt påpekar han att hyresgäster har ett sämre skydd i lagen än vad fastighetsägare har. Trots detta har LKAB tagit det ett steg längre.
– Det program vi har tagit fram med de här ersättningarna går långt utöver vad lagen kräver. Vi vill att samhällsomvandlingen ska gå så bra som möjligt för alla inblandade, säger Anders Lindberg.
Hade LKAB kunnat ta det ett steg längre?
– Vi tycker att vi har gjort tillräckligt. Vi har utökat trappningen från fem till sju år och garanterar förtur till lediga lägenheter för dem som måste flytta.