LKAB begär snabbt miljödomstolsbeslut
Gruvföretaget LKAB vill genomföra förändringar vid sin dammanläggning i Malmberget, som inte uppfyller dagens krav, och i onsdags fanns Miljödomstolen på plats för att lyssna till argumenten.
MILJÖDOMSTOLEN I LKAB. Gruvföretaget LKAB behöver uppdatera sin dammanläggning i Malmberget i enlighet med kraven på en riskanläggning och i onsdags fanns Miljödomstolen på plats för att lyssna till argumenten.
Foto: Kenth Bergmark
Under första året planeras anläggning av ett ytutskov i sandmagasinet, rörledning från ytutskov till klarningsmagasin samt anläggande av en kanal, dimensionerad för ett så kallat 10.000-årsflöde, från ytutskovet till klarningsmagasinet. År två ska de nuvarande ytregleringsfunktionerna i sandmagasinet, tre så kallade munkar, avvecklas. En höjning av dammvallarna är också aktuellt.Närvarande i Malmberget i onsdags var även representanter för länsstyrelsen, Gällivare kommun och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Naturvårdsverket som avkrävt gruvföretaget en detaljerad avfallshanteringsplan, vilket man inte beaktat, och därmed underkänt gruvföretagets tillståndsansökan, var inte med.Det besvärade inte länsstyrelsen som i grunden är positiv till förändringen.- Angående avfallshanteringsplanen gör vi bedömningen att LKAB har en avfallshanteringsplan, en konceptuell sådan, vilken vi bedömer är tillräcklig för att tillstyrka ytutskoven men vi vill ha ytterligare information om avfallshanteringsplanen. Man har nu kompletterat det med ytterligare information men vi överlåter åt Miljödomstolen att bedöma om den är helt komplett, säger David Berggård, länsstyrelsens gruvtillsynsenhet.Kräver mätdata
Det nuvarande dammbyggnadssättet, en så kallad beach (strand) som avgränsar vattenytans direkta kontakt med dammvallarna, ifrågasätts dock. - Vilken effekt får beachen egentligen? Vi vill se en uppföljning. Uppnår man ambitionerna man haft och bygger man vidare på det vill vi få facit på att det fungerar. Det krävs utökad kontroll och uppföljning, säger David Berggård.Kommunen positiv
Gällivare kommun ansåg att dammförändringarna ger en förbättrad dammsäkerhet och kontroll men påtalade vikten av tidigt larm vid risk för dammhaveri. Översvämning av vattentäkten, som skulle bli resultatet, innebär att täkten slås ut under längre eller kortare tid. Man såg också ett långsiktigt problem med syrabildning i dammanläggningen och därmed risk för framtida urlakning av tungmetaller.Från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade man inga större invändningar mot att Miljödomstolen avkunnar en byggnadsdom.Den 28 maj ger Miljödomstolen besked.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!