Linan släppte från lintrumman

Linan, stålvajern som höll manskapskorgen där de två förolyckade männen i Malmbergsgruvan fanns, hade släppt från kranen.

Gällivare2010-05-20 06:00
Det visade sig när utredare från NCC och LKAB under onsdagen fick tillträde till olycksområdet i gruvan. - All lina ligger nere vid manskapskorgen, berättar Per-Erik Lindvall som är direktör för teknik och affärsutveckling på LKAB Men det är fortfarande inte helt klarlagt om linan aldrig varit fastsatt vid trumman på mobilkranen eller om den har gått av. Att den skulle ha gått av på grund av påfrestningen, det tror dock inte Roger Ekman som är regionchef på NCC på. Tyngden inte orsak
- De här mobilkranarna lyfter ju flera ton, säger han. - En sådan här manskapskorg väger ju bara några hundra kilo. Så den kan inte ha gått av på grund av tyngden. Det är olika hur lång lina eller stålvajer som varje mobilkran har och behöver ha. - Det kan vara mellan 100 och 200 meter, förmodar Roger Ekman. - Men i det här fallet vet jag inte, bara att all lina finns därnere. Ett fåtal mobilkranar används vid byggena i gruvorna i Kiruna och Malmberget. Just nu ligger allt arbete med dessa redskap nere. LKAB startar nu en egen utredning kring arbetsplatsolyckan i Malmbergsgruvan där två personer omkom i tisdags. Beslutet togs vid LKAB i Malmberget i onsdags. - När en sådan här allvarlig sak händer, även om inte vi formellt bedriver utredningen, vi vill för vår egen skull öka kunskaperna för att få in det i vår systematik hur vi jobbar med förbättringar av arbetsmiljöarbetet. - Därför vill vi göra vår egen dokumentation som i huvudsak kommer att grunda sig på vad andra utreder i den här frågan, säger Per Erik Lindvall. LKAB kommer successivt att få ta del av det övriga utredningarna kring olyckan som bedrivs av polisen, Arbetsmiljöverket och NCC, där också byggfacket medverkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om