– Jag hade precis hämtat barnen från skolan och vi bestämde oss för att ta en promenad till Sjöparken tillsammans med några av barnens vänner, säger Angelica.
Barnen ville gå till bryggan som finns vid en av tjärnarna i parken. Storasyster Alicia, sex år, berättar att både hon och lillebror vet att de aldrig får gå dit utan en vuxen.
– Vi ville gå dit för att se om vi kunde se några fiskar. Det har vi gjort förut, säger hon.
Angelica berättar att Liam är som de flesta fyraåringar; en pojke med spring i benen och som älskar att klättra.
– Jag har alltid varit lite nervös när vi varit där nere i bryggan. Det är ju stora glipor i räcket även när det inte är trasigt.
De går ut på bryggan och står där en stund och tittar efter fiskar. Angelica ser till att hålla koll på både Liam och de andra barnen. Vad som sedan hände har hon svårt att exakt komma ihåg. Men hon säger att det skedde på ett ögonblick. I ena stunden stod Liam lugnt tillsammans med de andra på bryggan och i den andra hörs det ett plask när han faller i vattnet.
– Han stod ju precis framför mig, men det gick så snabbt. Jag rusade fram till räcket och tittade ner och allt jag kunde se var hans små skor. Liam själv var under vattnet.
Angelica berättar om paniken.
– Jag vet inte hur, men jag fick ju upp honom på något sätt. Jag har inget minne av det, men han kan inte legat i vattnet i mer än fem-tio sekunder max.
Lille Liam var genomblöt och alldeles svart av tjärnens dyiga vatten. Angelica satte honom på en av bryggans bänkar för att se om han andades och kunde prata. Det rann vatten ur Liams näsa och han var omtumlad och lite chockad, men var vid medvetande.
– Så jag lyfte upp honom i famnen och som tur är så bor vi inte långt bort. Han var ju genomblöt och jättekall så jag var tvungen att få in honom i duschen.
Efter att Angelica duschat Liam och sett till att han blivit varm igen ville han sitta i soffan och äta glass.
– Men så somnar han och då ringer jag 1177 och de säger åt mig att åka in till akuten med honom på direkten.
Angelica berättar att Liam omedelbart blir omhändertagen när de kommer in.
– De var jättebra och undersökte honom på alla sätt. De lyssnade på lungorna, kollade så att han inte hade fått sig vatten och så. Vi var där i några timmar innan vi fick åka hem.
Storasyster Alicia var med hela tiden. Hon var jätterädd och ledsen och ville inte släppa lillebror med blicken för en enda liten stund.
Olyckan har skakat om hela familjen. Den som tagit det bäst är nog ändå Liam själv, säger Angelica.
– Han kan prata lite om det och ställa frågor. "Kommer du ihåg när jag föll i vattnet?" och "var det du som drog upp mig?". Annars verkar han må bra.
Den som tagit det hårdast är storasyster Alicia.
– Första natten ville hon inte sova ensam. Hon ville vara tillsammans med mig och Liam. Och jag var vaken mest hela tiden för att se så att han fortfarande andades eller började hosta upp vatten.
– Jag kunde heller nästan inte sova någonting, säger Alicia.
När Angelica frågat Liam om han kommer ihåg vad som hände har han berättat att han skulle sätta sig ner och att han då snubblade.
– Kanske trodde han att det fanns ett räcke bakom honom som skulle ge stöd. Jag är bara glad att det gick så bra som det ändå gjorde. Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om barnen varit ensamma där. Även om de vet att de inte får vara det, säger hon.
Angelica ställer sig frågande till varför det finns en brygga vid tjärnen överhuvudtaget, men framför allt är hon kritisk till att det saknas livbojar. Och hon tycker att räcket är en säkerhetsrisk, även när det inte blivit vandaliserat.
– De borde sätta för plexiglas eller något längs räcket för att förhindra att det sker igen.
Robert Nilsson, avdelningschef på ungdom- och fritid vid Gällivare kommun, ser allvarligt på det som skett.
– Det är jättebeklagligt, det är inte acceptabelt att det finns en säkerhetsrisk vid vattendrag. Vi har spärrat av platsen och kommer utföra åtgärder så fort som möjligt.
Mamman tyckte det borde finnas exempelvis livbojar på plats. Vad säger du om det?
– Det är ett jättebra förslag, vi kommer sätta upp livbojar vid båda tjärnarna. Är det vatten och det är tillgängligt för allmänheten så bör det finnas någon typ av säkerhetsutrustning.