Legendarisk mordutredare på plats

Hans liv kantas av ond bråd död.Men när Norrbottens-Kuriren träffar Dag Andersson, operativ chef för riksmordkommissionen, konstaterar han:– Man är privilegierad som får jobba med dessa ärenden.

SÖKANDET KONCENTERAS. Här, efter Kaltijokivägen väster om byn Skröven vallades 50-åringen. Riksmordkommissionens chef Dag Andersson följer arbetet.

SÖKANDET KONCENTERAS. Här, efter Kaltijokivägen väster om byn Skröven vallades 50-åringen. Riksmordkommissionens chef Dag Andersson följer arbetet.

Foto: Roland S Lundström

GÄLLIVARE2008-10-23 06:38

Den legendariske mordutredaren har varit en del av riksmordkommissionen sedan 1989. I dag leder han denna elit av poliser som har som uppgift att lösa de tyngsta våldsbrotten i Sverige.
Det han kallar världens bästa jobb är jakten på Hagamannen eller utredningarna kring morden på de två barnen i Arboga i år.
Han var även inblandad i utredningen om mordet på tioåriga flickan Engla Höglund i Stjärnsund i april.
Där kallades Dag Andersson, 55, in i slutet av utredningen då Anders Eklund satt frihetsberövad. Hans uppgift var att förhöra den 42-årige Eklund som då misstänktes för att ligga bakom mordet på den tioåriga flickan.
– Där hade vi ganska bra bevisning när det gällde fallet ”Pernilla”. Den utredningen kunde man på sina fem fingrar. Den version han lade fram i början kunde man direkt förkasta. Däremot så förnekade han i början Engla men fann till slut att erkänna, säger Dag Andersson när Norrbottens-Kuriren träffar honom på polisstationen i Gällivare.
I fallet med Engla fanns kopplingen mordet på Pernilla Hellgren som var olöst i många år. Hon våldtogs och mördades en sommarkväll 2000. Ett fall som förblev olöst innan Anders Eklund fastnade i polisens nät.
Dag Andersson berättar att han arbetade med ”Pernilla-fallet” till och från under långa perioder. Bland annat ledde ett spår riksmordkommissionens blickar mot Tyskland. Senare visade det sig att ett DNA-prov pekat ut fel person och utredarna fick börja om på ny kula.
Det tog åtta år innan gärningsmannen fastnade i polisens nät.
Pressas hårt
Sådana gånger kan mordutredarna pressas hårt.
– Givetvis lever vi i en stressad situation. I vissa ärenden så är mediebevakningen ganska hård och det krävs att vi presenterar någonting.
Arbetet utgår alltid från den så kallade ”Mordbibeln” berättar Andersson. Ett uppslagsverk och metodstöd i grova brott.
Den hjälper dessa grupper av utredare att organisera sig i stora ärenden, som nu jakten på en förklaring till Carolin Stenvalls försvinnande. Det handlar om checklistor, vad man ska tänka på, hur poliserna som är först på plats ska agera och teknikernas arbete.
Från ax till limpa
Eller som Dag Andersson säger; utredningsarbete från ax till limpa.
– Det viktigaste i inledningsskedet är att samla information så att den inte går förlorad. Sedan kan du börja bearbeta information lite senare.
Där har ärenden i storleksordningen som det som pågår just nu, tre stycken poliskommissarier som enbart arbetar med att samla in och bena ut den massiva informationen som flödar in.
– Det är kanske hjärtat i utredningen. De är duktiga, säger han.
Pulshöjande bitar
Just i detta informationsflöde kan pusselbiten som gör att en mordutredning klaras upp finnas. Dag Andersson erkänner att det pirrar lite extra i kroppen när dessa viktiga bitar faller på plats.
– Ja, varje dag när det finns en chans att man ska finna en lösning, då känner man att man får puls. Helt klart.
Mellan 150–200 dagar per år finns Dag Andersson ute i landet och leder någon mordutredning. Och precis som i fallet med Carolin Stenvall är den lokala polisens kunskaper ovärderlig.
– Vi skulle inte klara oss utan den lokala polisen, säger han.
Att få ta del av ond bråd död och elände är naturligtvis en del i hans arbete. Men han tycker att det positiva överväger.
Hur länge har du tänkt arbeta med att lösa grova våldsbrott?
– Så länge jag får.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om