Lavinexperten: Mer kunskap behövs vid Suorva

Anders Bergvall inspekterade området vid Suorva när slasklavinen hade gått. Nu har han gjort det igen. "Mer kunskap behövs för framtiden", säger han.

Slasklavinen i Suorva som begravde Ritsemvägen.

Slasklavinen i Suorva som begravde Ritsemvägen.

Foto: Pär Bäckström

Gällivare2021-06-07 17:57

Det var under tidiga morgontimmar den 18 maj som Ritsemvägen sköljdes över och begravdes på en längre sträcka av en slasklavin. Enorma massor av jord, sten och grus brakade ner för fjällbranten tillsammans med is, snö och vatten. Läget var osäkert, vägen var totalt oframkomlig och stängdes, självklart, av vilket innebar att en hel del arbetare, turister och fastboende samer isolerades från omvärlden.

Redan under eftermiddagen flögs lavinexperten Anders Bergvall över området med helikopter och han bedömde läget för fler laviner som överhängande och menade att situationen var livsfarlig. Därför fick uppröjningsarbetet vänta tills kommande måndag då situationen hade stabiliserats efter några kalla nätter. De isolerade kunde då ta sig söderut och trafiken norrut släpptes även den på.

Anders Bergvall tog under förra veckan en ny tur upp till området och kunde lämna lugnande besked. Läget hade förändrats till det bättre, på alla vis.

– De vattensjuka områdena hade dränerats ut och det var ett stabilt flöde under de snötäckta partierna. Ungefär som det normalt brukar se ut.

Hur ser du på eventuella framtida problem här?

– Det behövs kunskap. Insamling av data historiskt som väder, vind, nederbörd och, inte minst, temperatur över tid och i närtid för den aktuella perioden. Det som hände nu berodde sannolikt på den utdragna och sega våren och plötslig värme. Om det tinar och fryser, tinar och fryser på så sköter naturen sig själv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!