Lång väntetid för tandvård

Den ökade flyktingströmmen i samband med hög tandläkarbrist gör att väntetiderna på Folktandvården blir långa. I Pajala tjänstgör bara en tandläkare.

Tandvård. Det är lång väntetid för dem som vill komma till tandläkaren.

Tandvård. Det är lång väntetid för dem som vill komma till tandläkaren.

Foto: Petra Isaksson

GÄLLIVARE2015-11-26 06:00

På grund av alla människor på flykt är det ett högre tryck än vanligt på Folktandvården. Endast de patienter som har akuta behov kan tas om hand. De andra får vänta - flera år.

– I Kiruna finns det väldigt mycket flyktingar så trycket är högre där trots att transporterna från Riksgränsen inte riktigt kommit igång än. Men många asylsökande uteblir från den tandläkartid de fått och vi har inte nog med resurser att stå med tomma stolar, säger Monica Lagerström.

För att lösa situationen funderar man på att ordna med tolk en eftermiddag och samla ihop en grupp flyktingar så en annan patient kan tas om hand om någon uteblir från sin bokade tid.

– Många frågar efter blekningar av tänder eller tandställningar och vi får försöka förklara att de måste vänta tills de får uppehållstillstånd eftersom det är vård som kan anstå. Det vore bra om Migrationsverket informerar om att det bara är akuta problem vi kan ta hand om, säger Monica Lagerström.

I våras skickades ett hundratal akuta patienter till Kiruna och Luleå från Gällivare. För att klara situationen har Folktandvården lånat tandläkare från Luleå, Göteborg och Skåne. Nu har de anställt fem tandläkare som kommer vara redo att börja arbeta under handledning i januari. Fyra av dem kommer från Portugal och läser svenska med nyanställda språklärare. En tandläkare från Tandläkarhögskolan i Umeå börjar arbeta i februari.

– Vi kan inte anställa fler tandläkare än de vi redan anställt eftersom det även råder tandsköterskebrist och man arbetar i team, säger Monica Lagerström, enhetschef för de sex klinikerna i Gällivare/Jokkmokk/Kiruna/Pajala/Karesuando och Vittangi.

Den största utmaningen är i Pajala där det endast finns en ordinarie tandläkare och över 500 flyktingar. Nu ska Folktandvården ta hjälp av ett bemanningsföretag för att rekrytera eftersom det är svårt att rekrytera till Pajala och andra små orter.

– Vi skickar tandläkare från Gällivare trots brist, alla behöver förstås sina resurser. Vårt främsta uppdrag är att ge bra vård till kommuninvånarna på alla våra folktandvårdskliniker och det känns väldigt tråkigt att neka någon en tid.

Det kommer en del irriterade samtal från människor som väntat länge på en tid.

– Man får sätta upp sig på en lista när man varit på besök hos oss, men den listan är väldigt lång, flera år. Vi kan bara ta akuta besök nu. Vi hinner inte med, det är ett mycket ansträngt läge, säger Lagerström.

Prioriteringsordning:

Barn och unga med akuta besvär.

Vuxna med akuta besvär.

Barn och unga, planerad tandvård.

Tandvård för speciella prognoser.

Asylsökande.

Abonnemangspatienter.

De som står i "vanlig" kö och inte tillhör någon av de utsatta grupperna.

Förebyggande tandvård för barn och unga är den viktigaste uppgiften för Folktandvården. I över 30 år har de gett alla mellan tre år och 19 år regelbunden och fri tandvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om