Landsbygdsprogram - tio år i långbänk

Gällivare kommun börjar närma sig rekordet i att dra beslut i långbänk.  I tio år har man grunnat på ett landsbygdspolitiskt program.  - Skandal är ordet, säger kommunalrådet Tommy Nyström.

TIO ÅRS VÄNTAN. Landsbygdsrådet i Gällivare har väntat i tio år på att Gällivare kommun ska anta det landsbygdspolitiska program man redan fått pris för. "Folk har gett upp för evigheter sedan", menar landsbygdsrådsordförande Solveig Granath.

TIO ÅRS VÄNTAN. Landsbygdsrådet i Gällivare har väntat i tio år på att Gällivare kommun ska anta det landsbygdspolitiska program man redan fått pris för. "Folk har gett upp för evigheter sedan", menar landsbygdsrådsordförande Solveig Granath.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2010-03-11 06:00
1999 startade landsbygdsrådet processen att, med bred finansiering från bland annat EU, ta fram ett landsbygdspolitiskt program i Gällivare som skulle bli vägledande för kommunala beslut och landsbygdens utveckling de kommande åren. Samtliga kommunala förvaltningar engagerades. Ett kommunalt landsbygdspolitiskt program skulle bli resultatet. Utmärkelse
Ambitionsnivån renderade kommunen stor nationell uppmärksamhet krönt med Landsbygdsrörelsens hedersutnämnande Årets landsbygdskommun 2004 - med hänvisning till det landsbygdspolitiska programmet. I dag, tio år senare, saknas det fortfarande.
Den lokala landsbygdsorganisationens, Landsbygdsrådets, frustration över sakernas tillstånd, fick dem att själva lägga fram ett programförslag förra året, på en A 4-sida, i förhoppning om ett kommunalt beslut. Förslaget som nu granskats av samtliga förvaltningar och som föreslagit ändringar och kompletteringar, ska redovisas vid fullmäktigesammanträdet i april. "Folk har gett upp"
Landsbygdsrådets nuvarande ordförande Solveig Granath vet inte om hon vågar tro på att de många åren av väntan är över. - Nu har vi försökt att göra det lätt för politikerna genom att vi formulerat ett förslag på det här viset. Sammantaget är frågan om det här inte är mer byråkrati än demokrati. Det här har gjort att folk gett upp för evigheter sedan. Sedan tycker politikerna att det är sorgligt att inte människor engagerar sig politiskt. Även politiker jag talat med reagerar på att det går vända på vända utan att det blir något svar, säger hon. Kommunalrådet Tommy Nyström, som antagit att ett landsbygdspolitiskt program finns i kommunen och att beslutet vid aprilfullmäktige handlar om att godkänna ett revideringsförslag, upprörs. - Är det på det här sättet så är det ju en skandal. Den information jag fått är att vi har ett program som nu ska revideras. Är det inte så är det inget annat än en skandal, säger han. Det slutliga förslaget på landsbygdspolitiskt program i Gällivare, se faktaruta, har enligt landsbygdsrådet inte redovisats för dem trots påstötningar.
Landsbygdsrådets uppgift är att vara paraplyorganisation för byarnas utvecklingsgrupper och att vara länken mellan byarna och kommunen. Landsbygdsprogrammet syftar till: - Att kommunens innevånare ska veta vilka ambitioner landsbygdsrådet och kommunen har för Gällivare landsbygd. - Att kommunens innevånare ska veta vilka förutsättningarna är för bosättning på landsbygden. - Att detta dokument ska vägleda kommunens nämnder och styrelser vid beslut som berör landsbygden. - Att ge vägledning för dem som ska svara på remisser, utredningar och dylikt, med landsbygdsinriktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om