I gruvföretagets planer ingår en flytt av bostäder från Hermelins- och Johannesområdena i Malmberget till ny plats i området mellan Malmsta och järnvägsspåret till gruvindustriområdet.
Också det tidigare avvecklade så kallade Kulturhusen från Malmberget ska det finnas plats för.
Kulturhus
- Även om byggnaderna på Johannes- och Hermelinsområden har kulturstämpel, upplever vi inte de som lämpliga att placera i centrala Gällivare. Ambitionen är att även dessa byggnader bör kunna flyttas till den nya platsen, säger Karl Wikström, samhällsomvandlingsansvarig vid LKAB.
-En flytt anses genomförbar utan större problem, och medför inte bara lägre hyreskostnader för de boende, möjligheten finns också att anpassa hela bostadsområdet med stora grönytor, buskar och träd som ger ökad trivsel och det blir också minskande störningar från gruvverksamheten.
Tage Johansson, tidigare hyresgästordförande, gillar planerna.
Vill flytta före 90
-Om jag bara tar hänsyn till min familj så kommer jag att hinna fylla 90 år innan det hus jag bor i nu av vecklas. Agerar LKAB snabbt så kan jag flytta långt innan dess. Och blir det rimliga hyresnivåer och ett bostadsområde av historisk malmbergskaraktär som ger underlag för servicefunktioner, och med minskade gruvstörningar, så kan vi börja diskutera detaljer direkt mellan hyresgäster och gruvföretaget, säger han.
Rupert Stenström. Villaägarna, är även han positiv till gruvföretagets tankegångar.
Gruvstörningar?
-Hela malmbergsfrågan har hamnat i långbänk på grund av kommunledningens långsamma agerande så det faktum att LKAB nu tar tag i situationen själv är bra. Rimligare ersättningar till fastighetsägare och aktivt agerande för lägre hyresnivåer kan sätta fart på allt. Det enda jag är frågande till är att hålla kvar folk i Malmberget med tanke på gruvverksamheten. Jag tycker därför att LKAB ska överväga alternativa markområden längre bort, annars är det ett bra initiativ, säger han.
.