Kris inom ambulansen– hälften sade upp sig

Hälften av alla anställda vid ambulansen i Gällivare har sagt upp sig. Orsaken är försämrade arbetsvillkor med indragen arbetstidsförkortning och kravet på dygnsvila. "Läget är extremt besvärligt", säger verksamhetschef Stig Holmberg.

Stig Holmberg, verksamhetschef, ser inhyrd personal som enda utvägen för att lösa krisen.

Stig Holmberg, verksamhetschef, ser inhyrd personal som enda utvägen för att lösa krisen.

Foto: Montage: Linda Kask

Gällivare2023-09-06 05:00

Enligt uppgift har ledningen meddelat personalen vid ambulansen i Gällivare att de från och med vecka 39 måste ställa in en av två ambulanser nattetid, trots att det finns ett politiskt beslut om att det ska finnas två dygnsbilar. Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulanssjukvård inom Region Norrbotten uppger att inget formellt beslut fattats i frågan, men han bekräftar ett hälften av det 20-talet anställda har sagt upp sig under de senaste månaderna. 

– Vi jobbar på att kunna lösa den andra ambulansen på natten på något sätt, men vi har inte personal att sätta in där, helt enkelt. Det finns inget beslut om att dra ned, det vill jag bestämt säga. Det kan bli en alternativ lösning nattetid. Med den stora andelen medarbetare som nu har sagt upp sig så har vi stora svårigheter att klara av det här, säger Stig Holmberg.

Orsaken till massuppsägningen är enligt Stig Holmberg EU:s arbetstidsdirektiv, som börjar gälla den 1 oktober. När det införs kommer ambulanspersonalen inte längre att kunna jobba dygn som tidigare. Kravet på elva timmars vila mellan arbetspass orsakar schemaförändringar som gör det svårt för många att fortsätta, uppger verksamhetschefen. 

– Det innebär i princip att du ska åka till jobbet dubbelt så många gånger som tidigare under en schemaperiod. I Gällivare har vi många anställda som bor på andra orter. Jag har full respekt för att dyrare resekostnader och svårighet att få ihop privatlivet göra att folk inte vill fortsätta. 

Regionledningen kritiseras för att inte vilja ansöka om undantag från dygnsvilan för anställda inom ambulansen, men enligt Stig Holmberg är det inte så enkelt. 

– Vi är ålagda att följa det här som region, det är ju inte något vi själva har hittat på.

Kan inte regionen försöka få dispens?

– Det är inte möjligt förrän nästa år, enligt den information vi har och det hjälper inte i den situation vi har nu. 

Hade ni kunnat agera annorlunda för att förebygga detta?

– Inte när det gäller direktivet och jag vet att uppsägningarna har mycket mer det att göra. Sedan finns det säkert något vi förbisett i vår egen verksamhet, som har bidragit till problemen. 

För ett par veckor sedan infördes schemalagda matraster, sedan fack och arbetsgivare inte kunnat enas om ett nytt kollektivavtal avseende arbetstidsförkortning. Missnöjet bland anställda är stort och har enligt uppgift också påverkat personal att säga upp sig. 

– Jag delar helt uppfattningen om att schemalagda matraster är mycket olämpligt för vår verksamhet. Vi vill absolut inte ha det. Vi tvingades att införa det, eftersom det inte finns något kollektivavtal på plats. Min förhoppning var att det skulle finnas ett klart redan i början av sommaren. 

Tidigare i somras slog personal vid ambulansen i Gällivare larm via ett öppet brev som publicerades som en insändare. Där lyftes bland annat faran med färre ambulansresurser, särskilt i en kommun med långa avstånd och verksamhet med arbete under jord. 

– Problem med avstånd har vi i hela länet, att vi inte ska hinna fram i tid. Det lever vi med varje dag.

Hur påverkas ni av att ha halverad arbetsstyrka?

– Vi är mer sårbara, det är inget snack om den saken. Nu måste vi hitta lösningar så det inte drabbar våra medborgare. Men det går inte att ersätta den kompetens och den erfarenhet som vi nu förlorar över en natt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!