Konsumentverket: "Normalt bolaget som har ansvaret"

När Bernt Nygård vill ha ersättning för taxiresor bollas han mellan bussbolaget och kommunen. Det här säger Konsumentverket om bussresenärers rättigheter vid förseningar.

Konsumentverket i Karlstad.

Konsumentverket i Karlstad.

Foto: Patrik Lundin/SvD/TT

Gällivare2021-12-18 18:30

Reglerna för bussresenärers rättigheter och skyldigheter regleras bland annat i lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter.

När vi försöker reda ut huruvida det är Falcks Omnibus eller Gällivare kommun som ska stå för ersättningen vid förseningar svarar Konsumentverket att det ska framgå i villkoren.

– Normalt sett brukar det vara ett bolag som har det ansvaret, men tittar man i villkoren så ser man om det skulle vara en kommun, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket.

– Villkoren ska tillhandahållas av transportören, till exempel på webbplatsen och i samband med köpet.

Vid förseningar har resenären rätt till ersättning för annan transport eller ett prisavdrag.

– Man kan få ersättning för annan transport om resan blir föresenad mer än tjugo minuter. Då är det viktigt att känna till att det finns ett maxtak, och i dag är det ungefär 1200 kronor som är maxgränsen, säger Fanny Forsling.

– Prisavdrag kan man få om man blir försenad mer än tjugo minuter, då kan man få 50, 70 eller 100 procent av biljettpriset tillbaka beroende på hur lång förseningen blev.

Bussbolaget är också skyldig att tillhandahålla information om förseningar, rättigheter och priser.

– Är det någonting man tycker att företaget har gjort fel utifrån informationsskyldigheten har man naturligtvis möjlighet att anmäla det till oss, säger Fanny Forsling.

– Har man frågor om sina rättigheter kan man alltid höra av sig till Hallå konsument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!