Konståkning och ishockey lagt på is

Nu är säsongen för ishockey- och konståkningsungdomarna över för denna termin. Återigen har matcher och tävlingar fått ställas in.

Bekymrad. "Föreningen har inte de ekonomiska musklerna som behövs för en reparation", säger Kjell Ragnestam.

Bekymrad. "Föreningen har inte de ekonomiska musklerna som behövs för en reparation", säger Kjell Ragnestam.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2015-03-10 07:30

Idrottsklubben Malmbergets AIF, MAIF, äger ishallen och sköter den med kommunala bidrag. Den har 50 år på nacken och är i stort behov av renovering. Nu har ett trasigt aggregat gjort att isen inte är åkbar och att säsongen blev mycket kortare än planerat.

– Den blev ganska mycket kortare. Det gick bort nästan en månad på hösten och nu har vi tränat fyra gånger på en månad. Man kan säga att säsongen slutade för en månad sen, säger konståkningstränare Stina Holmbom.

Hon berättar att de får åka till Kiruna för träning och att det för tävlingsåkarna, som är vana att träna tre gånger i veckan, inte räcker på långa vägar att träna så lite. Till helgen är det tävling i Piteå och hon är nervös för hur det kommer att gå, men hon säger:

– Vi har missat så mycket träningstid, men vad ska man göra? De vill ju så gärna tävla, de älskar konståkning.

Hur har reaktionen varit över det här?

– Det har varit besvikelse och ilska. Föräldrarna är upprörda. De skickar iväg barnen under skoltid till Kiruna, och de är borta flera timmar. Det tar på krafterna och barnen blir trötta. Jag tror att vi tappat många yngre elever på grund av det här. När vi startade i höstas hade skridskoskolan 30 elever och sen gick aggregatet sönder. När vi startade upp igen var det tio kvar, säger hon.

Christer Ekros, ishockeytränare för A-pojkarna, berättar att de fått ställa in åtta seriematcher den här säsongen.

– Man vill ju ha en garanti från kommunen att det kommer att finnas is till hösten. Ungdomarna är oroliga, de undrar vad som kommer att hända. Under stoppet förra hösten tränade vi en till två gånger i veckan i Jokkmokk, men grabbarna går i åttan och nian och det är viktiga skolår. Det funkar inte att komma hem kring midnatt.

Han säger att det jobbigaste är ovissheten. Han berättar om föräldrar som funderar på att skicka sina barn på ishockeyläger men som säger att om det inte finns någon säsong här känns det bortkastat.

– Våra killar har ju specialicerat sig på det här och behöver en ishall nu. Inte om fyra till fem år om det byggs en ny ishall då. Man känner sig uppgiven, säger han.

Och om det inte finns någon ishall till hösten?

– Då är det kört. Det vore katastrof, säger Christer Ekros.

Kjell Ragnestam som är MAIF:s ordförande, berättar att de lämnat in en skrivelse till kommunen om ekonomisk hjälp.

– Anläggningen är mer än 50 år gammal, den är uttjänt helt enkelt. Det är ju frustrerande för ungdomarna att säsongen tog slut alldeles för snabbt. Ska man behålla ishockeyn och konståkningen så måste nåt hända. En ny ishall dröjer ett par, tre år och något måste göras nu så den är redo till nästa säsong, säger han.

Malmbergets ishall:

Under 1944 påbörjades arbetet med den första ishockeybanan i Malmberget som flyttades upp till en plats bakom busstationen 1948.

Den 3 december 1965 invigdes Malmbergets ishall efter att 40 000 frivilliga arbetstimmar lagts ner på arbetet. Ishallen finansierades med lån, bidrag, insamlade medel, reklamförsäljning och egna kontantinsatser.

Det var den 16:e ishallen i Sverige.

1981 utfördes en tillbyggnad av ishallen.

1990-93 installerades infravärme.

Det är en av de få föreningsägda ishallar i Sverige.

Nuvarande ishallen kommer att rivas till följd av LKAB:s gruvbrytning. En ny ishall ska byggas i Sjöparken i centrala Gällivare.

Källa: maifhockey.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om