SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls gemensamma initiativ Hybrit består av tre pilotprojekt; en pilotanläggning vid gamla NJA-kajen i Luleå där direktreduktion av järnmalm med hjälp av vätgas ska prövas, ett temporärt vätgaslager inuti Svartöberget (se annan artikel) samt en pilotanläggning i Malmberget, på Vitåfors industriområde, där LKAB ska testa att använda bioolja istället för fossil olja vid tillverkningen av järnmalmspellets.
– Det vi ska göra i ett första steg är att testa bioolja, restprodukter från skogsindustrin, säger Markus Petäjäniemi, chef för marknad och teknik på LKAB, vid en pressträff på SSAB i Luleå.
– Utmaningen som vi ser det är tillgången på bioolja, finns det tillräckliga mängder? fortsätter han.
Produktionen av bioolja i Sverige är inte så hög och konkurrensen om produkten lär hårdna, eftersom bioolja också blandas in i diesel.
– Det är inget vi kan ta för givet att det kommer att finnas i obegränsade mängder, säger Markus Petäjäniemi.
Bygget startar i sommar och i maj 2020 ska testverksamheten i Vitåfors starta.
– Om det finns tillgång på bioolja så konverterar vi om verken, säger Markus Petäjäniemi.
I Luleå finns en experimentell förbränningsugn (ECF) där LKAB ska testa om man kan använda plasmateknik eller möjligtvis vätgas i pelletsprocessen.
Om ett av pelletsverken konverteras från fossil olja till biobränsle kommer det att minska koldioxidutsläppen från Malmberget med upp till 40 procent under testperioden, motsvarande cirka 60 000 ton koldioxid per år.