Kommunens svar:” Antal ärenden är inte fler för Gällivare”

Daniel Ahklagi fick rätt mot kommunen i kammarrätten gällande assistans till hans funktionshindrade son.

Gällivare kommun. Kommunen ska nu beräkna assistansbehovet för Daniel Ahklagis son.

Gällivare kommun. Kommunen ska nu beräkna assistansbehovet för Daniel Ahklagis son.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-04-21 20:36

Daniel Ahklagis son är drygt åtta år och har diagnosen cerebral pares. Sedan sonen var fyra år har Daniel Ahklagi sökt personlig assistans utan framgång. Familjens jurist, Gabriel Keryakos, menar att kommunens bedömningar ofta är restriktiva och leder till långa domstolsförhandlingar. Mona Holmström, avdelningschef för biståndsenheten, svarar via e-post till Norrbottensmedia: ”Antal ärenden som går till högre instans är inte fler för Gällivare än för andra kommuner”.

Kritik riktas mot kommunen att ni driver processer mot familjer som söker assistans istället för att ge dem assistans. Vad är din kommentar till det? ”Myndighetsutövningen följer alltid lag och rättspraxis”, svarar Mona Holmström i e-postmeddelandet. Hon skriver också att domstolsprocesserna inte innebär någon extra kostnad och att det inte finns någon särskild budget för dessa.

Socialchef Marika Rissanen-Korpi svarar via e-post:

”Ansökan om personlig assistans kan göras både till kommunen och till Försäkringskassan, som är skyldiga att göra egna utredningar. Försäkringskassans bedömning är inte bindande för kommunen eller tvärtom. Vid bedömning är utgångspunkten alltid lag och rättspraxis. En utredning om LSS kan ta lång tid på grund av att flera uppgifter behöver tas in för bedömningen och kommunen kan erbjuda insatser enligt Socialtjänstlagen under tiden som utredning pågår. Kammarrättens avgörande innebär att kommunen nu kommer att påbörja beräkning av hur stort behovet är för personlig assistans.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!