Gällivare kommun ingår som en av 35 kommuner i landet i Hushållningssällskapets projekt Matglädje som ska få den offentligt tillagade maten att både smaka bättre och bli nyttigare.
Delfinansiärer är Jordbruksverket.
I måndags samlades skolpersonal och elevrepresentanter i Gällivare inför starten av projektet.
Politikerlöfte
Deltog gjorde även BUOK-nämndens ordförande Börje Johansson, (S).
- Redan för något år sedan startade diskussioner på politisk nivå med inriktningen att förbättra miljön i skolmatsalarna, maten som serverades och mottagandet och servicen. När projektet Matglädje presenterades så passade det oss precis, särskilt när det gav oss möjlighet till kompetent rådgivning, utbildning och uppföljning. Kostintaget är viktigt för alla, och inte minst för eleverna som för att kunna tillgodogöra sig utbildning och trivas i skolan ska få bra och smaklig mat serverad i en gemytlig miljö. Men lika viktig är att personalen är tillfreds med sin roll, säger han.
Politiskt stöd
Den politiska sanktionen är uttalad.
- Det är den. Vi har i dagsläget skjutit till de medel som behövs. Inte för att allt handlar om pengar. I det här projektet gäller det också engagemang från elever, personal och beslutsfattare och en väsentlig del av projektet för vår del utgörs av ambitionen att Gällivare ska komma att servera den absolut bästa skolmaten i landet, säger Börje Johansson.
För kommunen som helhet gäller att ta ställning för ekologisk hållbar måltidsutveckling, lyfta kökspersonalens teoretiska/praktiska kunskaper, öka valfriheten, matkvalitén och utbudet, få stöd i upphandlingsfrågor, engagera personal och elever i måltidsfrågor samt utarbeta en måltidsprofil/kostpolicy.
Matråd
- Det ska bland annat åstadkommas med lokala matråd på alla skolorna och mattemaveckor med mera. Kanske en vecka med bara italienska rätter på menyn, eller mat från något annat land. Jag tror att det här kan inspirera alla. Men det handlar också om att förbättra miljön i skolmatsalarna. Och det behöver inte alltid kosta mer pengar, säger Börje Johansson.