Problemen på Wassarahem gjorde att Gudrun Kuhmunens sambo Nils-Erik Poidnakk beslutade att ta hem henne. Då hade hon vid två tillfällen inte fått hjälp att lägga sig trots smärtor.
– Naturligtvis låter det inte okej, det är ju inte så att det är verksamheten som ska styra hur de som bor hos oss ska ha sin tillvaro. Vi ska ju styra vår verksamhet efter brukarnas önskemål, så långt det är möjligt, säger Anna-Lena Niemi, avdelningschef på Vård- och omsorg vid Gällivare kommun.
Anna-Lena Niemi kan inte kommentera enskilda ärenden men berättar att rutinen är att ha möten med både personalgruppen och anhöriga när klagomål inkommer.
Sandra Keinström Rynbäck, avdelningschef för hemvård, kan heller inte kommentera det enskilda ärendet men berättar att rutinen är att svara på klagomål inom två månader, oftast genom både samtal och skrift.
– I regel brukar vi ha en träff med de anhöriga och brukaren för att prata om det som har inkommit. Sedan tittar vi på våran verksamhet och hittar lösningar för att rätta till det som blev galet, säger hon.
På frågan om personal omplaceras efter en händelse likt den som Gudrun Kuhmunen beskrivit med den manliga hemtjänstpersonalen kan hon inte svara.
– När vi får kännedom om en synpunkt eller brist i våran verksamhet utreds denna av närmaste chef med berörd enhet. En bedömning görs om händelsen är av sådan allvarlig karaktär att en Lex Sarah anmälan ska skrivas. Utifrån vad som framkommer arbetar verksamheten sedan med åtgärder.