Region Norrbotten har tidigare gått ut till sin personal att de kan erbjuda 25 000 kronor för varje vecka som de avstår att ta semester under månaderna juni, juli och augusti. Det innebär att en anställd kan få 100 000 kronor i bonus om den väljer att jobba hela sommaren, under förutsättningen att verksamhetschefen bedömer att de underlättar sommarbemanningen.
Anställda inom vård och omsorg som jobbar åt socialförvaltningen i Gällivare kommun får dock nöja sig med 4 000 kronor per vecka. Ger de upp hela sin sommarsemester får de ut 16 000 kronor. Det är 84 000 mindre än ifall de skulle arbeta åt regionen.
En avdelning som berörs av detta är hemtjänsten nära.
– Att anställda åt regionen får så hög ersättning och vi får så låg, det känns som att de inte uppskattar vad vi gör, säger Roger Johansson, skyddsombud kommunal, på avdelningen hemtjänsten nära.
Tilltron till att sommarbemanningen kommer lösas är låg enligt Johansson då det är väldigt svårt att få in vikarier och ersättningen är alldeles för liten för att få personalen att ge upp semestern.
– Det är extremt många som kommer vägra sälja sin semester på grund av det här. Och det kommer kommunen bara förlora pengar på, för det kommer sluta med att de får ta in personal på övertid. Dessutom söker sig många till regionen, för att de har bättre förmåner och bättre löner, säger Johansson.
Socialchefen på Gällivare kommun, Annette Viksten Åhl, menar att de erbjuder vad de har råd med.
– Vi har inte de musklerna i budgeten att erbjuda 25 000 kronor i veckan. Det är inte möjligt i en kommunalverksamhet idag. Inte i vår kommun i alla fall. Är det så att man inte uppskattar de 4 000 kronor vi erbjuder eller inte vill ha det, då kan man tacka nej till det och ta sina semesterveckor, säger Viksten Åhl.
Kommer ni få ihop tillräckligt med personal i sommar?
– Vi måste få ihop personal på något sätt. Så är det. Vi har våra brukare som vi ska ta hand om under sommaren, eller egentligen året om varje dag. Därför behöver vi lösa personalbristen vi har, säger Viksten Åhl och fortsätter:
– Vår främsta intention är att personalen ska ta ut sin semester för att kunna få återhämtning. Det är det bästa. Men vi vet att vi har väldigt svårt att få tag i vikarier. Därför går vi ut med det här, ifall någon kan tänka sig att byta bort en vecka eller två och lägga de veckorna vid ett annat tillfälle.
Regionensersättning har ökat från förra året med 11 000 kronor per vecka, från 14 000 till 25 000 kronor. Hur har er ersättning sett ut?
– Förra året kunde våra anställda inte sälja veckor utan arbetspass, vad ersättingen var för de dagarna kommer jag inte ihåg. Men det vi kan avsätta till bonusar är vad politikerna beslutar.
Är ni rädda för att förlora personal?
– Den rädslan har vi hela tiden. Vi behöver all personal vi har. Sen har vi inte samma muskler som till exempel i gruvindustrin eller regionen. Men jobbar hela för att kunna behålla våra anställda. Fast vi måste göra de utifrån våra premisser.
Kommunen har även gått ut med att ifall vikarier kommer in och arbetar åtta veckor i sträck under sommaren får de en bonus på 10 000 kronor. Något som de hoppas på ska hjälpa till att lösa personalbristen under sommaren.