Kommunal bedömning ifrågasätts

Var ska vattnet från avloppsreningsverket i Skaulo släppas ut var frågeställningen för Miljödomstolen som besökte Gällivare i onsdags.

IFRÅGASÄTTER BERÄKNINGAR. Mats Nilsson, professor i skoglig marklära, ifrågasätter de kommunala beräkningarna  avseende avloppsreningsverkets utsläpp och långsiktiga naturpåverkan.

IFRÅGASÄTTER BERÄKNINGAR. Mats Nilsson, professor i skoglig marklära, ifrågasätter de kommunala beräkningarna avseende avloppsreningsverkets utsläpp och långsiktiga naturpåverkan.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2010-06-06 06:00
Miljödomstolens besök i Gällivare i onsdags föranleddes av Gällivare kommuns överklagande av ett tidigare länsstyrelsebeslut att kommunen måste rikta om utsläppen från ett myrområde till sjön Suotojärvi, invid E 10, som länsstyrelsen anser bättre binder och neutralisera reningsverkets utsläpp av näringsämnen och andra substanser. Kommunens konsult Sweco anser att de med sina mätningar och undersökningar under tre år visat att myrområdet och därmed de nämnda vattendragen, inte påverkas negativt.Myrarna utgjorde dessutom säkerhetsbarriärer genom upptagning av utsläppen som därmed inte vidaretransporterades.Inte överens
Mot kommunens uppfattning stod i onsdags länsstyrelsen, Fiskeriverket, Kalix älvdals ekonomiska förening, Sportfiskaren, SLU, och Nilivaara sportfiskeklubb. De oroades också av att läkemedelsrester når vattendragen.De långsiktiga effekterna kunde inte bedömas ansåg man och därmed förelåg en risk för påverkan på ett av landets viktigaste reproduktionsvatten för havslaxöring, Hartijokk, och därmed fanns ett hot mot Östersjöns minskande havsöringsstam.Underkänt
Mats Nilsson, SLU, professor och framstående myrexpert, stödde den uppfattningen genom att dels ifrågasätta kommunens resonemang och de utsläppsmätningar de baserades på.De hade inget värde för en framtidsbedömning ansåg han. Generellt har de norrbottniska myrarna en närmast obefintlig kapacitet att fasthålla avloppsvatten vare sig det gällde infiltration eller näringsupptag av växter.Växternas årsvariationer ställde också i det senare fallet krav på skördning för att de bundna näringsämnena inte skulle frigöras igen. Dessutom krävdes en balans i näringstillgången för att en betydande upptagning överhuvudtaget skulle ske, och mycket växter - och en lång växtsäsong.Dom i oktober
Miljödomstolens beslut om vilken recipient man förordar kommer den 1 oktober.För Gällivare kommun kan ett recipientbyte innebära kostnader på drygt sex miljoner. Kostnaden för fyra km ledningsdragning för en utsläppspunkt i Soutojärvis djupast del.
Avloppsreningsverket i Skaulo, som även betjänar grannbyn Puoltikasvaara, byggdes för tre år sedan och renar runt 65.000 kubikmeter avloppsvatten varje år med byarnas nuvarande population.Vattnet släpps i dag ut i ett myrområde, recipient, som utgör tillrinningsområde till havsöringsförande Hartijokk. Vattnet når så småningom Kalix älv via Vettasjokk och Ängesån och därmed berörs ett natura 2000-område som omgärdas av särskilda bestämmelser och skydd för arter som flodpärlmussla med bestånd i Hartijokk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om