Anmälan avser även grovt tjänstefel och brott mot socialtjänstlagen. Till grund för anmälan ligger den uppmärksammade ökningen av antalet fall av omhändertagna barn enligt Lagen om vård av unga, LVU, det senaste året. Ett 30-tal barn har omhändertagits i Gällivare kommun, att jämföra med tidigare år då antalet har legat på under hälften.
Anmälan är skickad till polis och åklagare. "Det är häpnadsväckande att en så liten kommun befolkningsmässigt som Gällivare är, sedan slutet på 2019 har ökat i antal LVU-omhändertaganden", står det i anmälan.
Vidare ifrågasätter anmälaren om socialförvaltningen i Gällivare och ansvariga tjänstemän verkligen kan utföra en rättssäker utredning i varje enskilt fall där ett barn omhändertas då "en ordentlig och korrekt genomförd utredning både tar tid och ska utföras enligt en viss process".
Anmälaren konstaterar att det har förekommit så pass mycket oberoende information från drabbade familjer att det finns starka skäl till misstankar om att allvarliga fel, som är i strid med lagen, har begåtts.
Socialdemokraten Johannes Sundelin är ordförande i socialnämnden i Gällivare. Anmälan mot kommunen om egenmäktigt förfarande och olaga frihetsberövande är inte ens en fråga som kan prövas, menar han.
– Det är socialnämnden som ansöker till domstolen om vård enligt LVU ska beredas. Sedan är det domstolen som ska bestämma om det ska vara så eller inte. Det är varken socialnämnden eller enskilda politiker som tar beslut om det här. I de flesta av fallen har förvaltningsrätten och kammarrätten i de ärenden som har överklagats, gått på våra utredningar.
Men domstolarna har ju endast ert underlag att gå på?
– Om de har velat ha något annat så måste de begära in det. En domstol tar aldrig ett beslut om underlaget inte är tillräckligt, det är tydligt statuerat i lagstiftningen vilket material som ska begäras in.
När det gäller den kraftiga ökningen av antalet omhändertagna barn i Gällivare det senaste året svarar Johannes Sundelin:
– Vi utgår ifrån individerna. Ibland ökar fallen, ibland minskar de. Vi har under 23 års tid legat under rikssnittet i kostnader för omhändertaganden, medan övriga Sverige har ökat.