Halva arbetstiden hemifrån – även efter pandemin

Distansarbete – även efter pandemin. Det erbjuds nu de anställda vid Gällivare kommun. "Det här kan bidra till att vi blir en mer attraktiv arbetsgivare", säger kommunalråd Birgitta Larsson (S).

Gällivare kommuner erbjuder nu möjligheten att tillfälligt arbeta på distans.

Gällivare kommuner erbjuder nu möjligheten att tillfälligt arbeta på distans.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare2022-02-01 05:15

Beslutet om riktlinjer för tillfälligt distansarbete togs i kommunstyrelsens arbetsutskott i december. Det innebär att anställda vid Gällivare kommun ges möjligheten att kunna arbeta från en annan plats än huvudarbetsplatsen.

– Grunden är att arbetet ska utföras på ordinarie arbetsplats, men man kan också om arbetet tillåter arbeta från en annan plats än just den ordinarie lokalen, säger Birgitta Larsson.

I vilken omfattning det kan ske ska medarbetaren komma överens om med närmaste chef.

– Men mer än hälften av arbetstiden ska utföras från huvudarbetsplatsen, så har vi sagt, säger Birgitta Larsson.

En faktor bakom beslutet är enligt henne den tekniska utvecklingen, som gör det enklare att arbeta på distans.

– Men det är också så att det här kan bidra till att vi blir en mer attraktiv arbetsgivare. Konkurrensen om arbetskraft har medfört att vi behöver se över mer flexibla arbetsformer, säger Birgitta Larsson.

– Vi säger ju också att arbeta på distans är en möjlighet och måste fungera utifrån det arbete man har, det kan betyda att det inte är möjligt med distansarbete inom alla verksamheter.

Det var en av anledningarna till att Lars Alriksson (M) yrkade avslag på förslaget.

– Vi har ju tjänster där man skulle kunna jobba på distans, men vi har många tjänster där man inte kan göra det, och det kommer säkert skapa diskussioner, säger han.

– Det kan också göra att det blir ännu svårare att rekrytera folk till äldreomsorgen, förskolan och så vidare.

Alrikson ansåg istället att ärendet skulle återremitteras för att diskuteras i nämnderna.

– Det här kom på bordet på kommunstyrelsens arbetsutskott och har inte gått till övriga nämnder, så att de får uttala sig hur det påverkar deras verksamhet. Det är ju en sådan stor förändring i sättet att arbeta så jag tycker egentligen att det borde upp till kommunfällmäktige, säger Lars Alriksson.

– Det här kommer ju påverka servicen ut till medborgarna också.

Han tycker att man skulle vänta tills pandemin är över och utvärdera hur distansarbetet har gått.

 – Jag menar att man inte har tänkt igenom det här ordentligt, man behöver en mycket bättre analys bakom för att ta det här beslutet, säger Lars Alriksson.

– Sjävklart att en del jobb kan bli mer attraktiva, det tror jag också, men däremot måste man väga den mot servicen för samhällsmedborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!