Kommun hotas med vite

Eleven har inte varit i skolan sedan maj 2014 och nu hotar Skolinspektionen med ett vite på 300 000 kronor om inte åtgärder vidtas.

Foto:

GÄLLIVARE2015-03-03 14:00

Eleven blev tillsagd att inte använda sin mobiltelefon på lektionstid och har sedan dess inte varit i skolan. Eleven har haft mycket hög frånvaro under hela sin skoltid och har inte uppnått kunskapskraven i något ämne. Trots detta har denne blivit flyttad till en högre årskurs.

När Kuriren ringer rektorn på den berörda skolan hänvisar denne till förvaltningschefen, Rolf Wennebjörk.

Han säger att det pågått ett arbete under hela perioden för att lösa situationen så att eleven kommer tillbaka till skolan, men vad arbetet består av kan han inte kommentera. Han säger att han inte heller kan kommentera om varför eleven har kunnat vara hemma så lång tid.

– Just nu har vi inlett ett intensivt samarbete med andra myndigheter för att lösa det här. Jag har gott hopp om att lösa det inom de tidsramar som angetts, säger han.

Hur ska en skola förhålla sig då en elev inte dyker upp på så pass länge som denne elev inte gjort?

– Vi ska ha ett fortlöpande arbete i samarbete med vårdnadshavare och de berörda, säger Rolf Wennebjörk.

Hur kommer det sig att man flyttar upp en elev med så hög frånvaro som den här eleven har haft?

– Jag kan inte kommentera det. Men om man ser rent generellt till en elev som inte uppnår dessa resultat så bedömer man ju om det finns en möjlighet att eleven kan nå den kunskap som behövs. Och här har ju Skolinspektionen haft en annan åsikt. De anser att vi inte lyckats och därav satt ned foten.

Senast den 25 mars ska kommunen vidta åtgärder så att elevens rätt till utbildning tillgodoses.

Skollagen:

Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt.

Den som har vårdnaden om ett barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt.

Enligt Skolverket bör huvudmannen ha rutiner för att se till att skolplikten fullgörs samt ha rutiner för hur elev och vårdnadshavarna ska få komma till tals och ge sin syn på situationen. Rektorn bör se till att orsaker till frånvaro skyndsamt utreds.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om