De vill göra klassiska villan till ett modernt hem

Hanna Aspebo och hennes sambo har köpt villan vid Bryggeriet i Gällivare. Nu vill de skapa ett modernt hem med en känsla från förr. Och de vill veta mer om husets historia. ”Ja, det är superspännande. Jag vill ju veta hur huset är uppbyggt och lära känna det”, säger Hanna Aspebo.

Hanna Aspebo tycker att projektet med att göra om villan vid Bryggeriet i Gällivare är superspännade. Hon vill också veta mer om husets historia.

Hanna Aspebo tycker att projektet med att göra om villan vid Bryggeriet i Gällivare är superspännade. Hon vill också veta mer om husets historia.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-03-04 11:00

Hanna Aspebo öppnar dörren till villan vid Bryggeriet i Gällivare och hälsar välkommen in i förstugan.

Det här blir en husesyn på ett ställe som bar stärka drag av en annan tid. Det är här Hanna och hennes sambo Erik ska skapa ett modernt hem med en touch av 1910-tal.

– Det var viktigt för både mig och Erik när vi började prata med mäklaren att det var ett hus som var lite eget. Det var nånting med huset som var speciellt. Varken jag eller Erik kunde tänka oss att bo i ett område där alla husen ser likadana ut. Det är perfekt läge mot stan, men vi är helt själva, säger Hanna Aspebo.

Och huset är verkligen eget. Hanna och Erik, som vid intervjun är utomlands och jobbar, vill veta mera och gärna se gamla bilder på det. 

Det är Bryggeriet som har byggt huset. Det är registrerat som byggt 1909, men det är inte säkert att det stämmer. 

– 1909 är ett årtal som många hus registrerades. Det finns jättemånga hus i Sverige som är registrerade då, men är byggda före det.

Ryktet säger också att disponenten, det som i dag skulle kallas teknisk chef, för Bryggeriet bodde här.

– Den tidigare ägaren sa att huset i folkmun har kallats för Humlegården. Det hade vi gärna velat veta om det stämmer.

undefined
Hanna Aspebo tycker att projektet med att göra om villan vid Bryggeriet i Gällivare är superspännade. Hon vill också veta mer om husets historia.

När vi fortsätter in i huset finns det en gammaldags hall med tidstypisk grön färg på dörrar och lister. Och efter det kommer matsalen som de nya ägarna tycker är lite för modern. Den kommer att göras om. 

Vardagsrummet som ligger bredvid matsalen är det första rummet som Hanna och Erik har gjort klart. Det är fint originalgolv av gran, grå färg på väggarna och en gammal fin kakelugn. 

När de började kolla väggarna hittade de tio lager av tapet. En bit av originaltapeten är inramad och hänger på väggen.

– Vi renoverar inte helt byggnadsvårdsmässigt, men vi försöker att behålla charmen och stilen i huset.

Köket är relativt nyrenoverat och det långsmala badrummet på undervåningen är nästan klart. Sovrummet bredvid består av ett uppbrutet golv där man hantverkare precis har riktat om bjälklaget som var snett.

Hanna och Erik gillar att göra om själva.

– Det är bara badrummet vi inte har gjort. Och att hantverkarna kom och riktade om golvet var mest för att Erik är utomlands och att vi ville få det klart. Vi har sagt från mars och hela våren kommer vi inte att renovera nånting för då är det Gällivares bästa tid. Då vill man vara ute. 

undefined
Här är villan vid Bryggeriet som Hanna Aspebo och hennes sambo gör om.

På väg till övervåningen via den fina och rejäla blåa trappan avslöjas en av många fina detaljer. De fina gamla fönstren som finns både i trappan och en trappa upp.

– Det vi inte vill byta är de här fönstren. De är handblåsta glas så ljuset som blir när solen ligger på blir helt fantastiskt, säger Hanna och fortsätter: 

– De fönstren, pardörrarna och kakelugnen var det man föll för när man kom hit.

På övervåningen finns ett tillfälligt sovrum, men det är också husets snedaste rum. Väggkarmen lutar rejält och den lilla förrådsdörren får öppnas med våld. Golvet tar ju emot.

Hanna och Erik gillar att det är lite snett, men ska ändå fixa till det.

– Vi behöver rätta till det mest för dörrarnas skull. Sen jobbar min sambo med stora industriväxellådor och han är van vid att allt ska vara på millimetern.

undefined
Det är rejält snett på övervåningen. Golvet är i vägen när förrådsdörren ska öppnas.

Gott om stora och små förråd finns också i den gamla villan. De har redan skapat ett för vinterutrustning som skidor och pjäxor. Hanna tänker göra en walk in closet bredvid det som ska bli deras sovrum.

Hur mycket tid kommer ni att lägga på att göra om huset?

– Vi brukar säga fem år, men om det tar tio gör det ingenting. Men det kan hända att vi blir klara på två år också. 

Ser du en färdig bild av huset?

– Ja, men vi är ju två. Ibland får man kompromissa så klart, säger hon och skrattar.

Vad blir det för hem?

– Det kommer att vara ett väldigt mysigt och varmt hem. Men ljust ändå. 

Hanna hittade ett hundra år gammalt bokmärke i det uppbrutna golvet i sovrummet. Annars har de inte funnit så många andra ledtrådar om husets historia.

– Eftersom vi ska måla om huset utomhus vore det kul att veta vad det var för färg ursprungligen. 

Men Hanna och Erik har lämnat en tidsmässig påminnelse om någon skulle börja riva tapeterna på väggarna om 50 år.

– Vi har gömt en Kometen (annonsbilagan som alla i kommunen får varje vecka) i väggarna i vardagsrummet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!