Klart för likör från Gällivare

Nu är det klart med likörproduktion i Gällivare.
Muddus Hjortron har nu fått positiva svar från både alkoholinspektionen och Folkhälsoinstitutet.
? Julen 2004 hoppas vi kunna leverera den första flaskan, säger Lars Hansson, Muddus hjortron.

GÄLLIVARE2003-09-08 06:30
Statens folkhälsoinstitut är den instans som ger tillstånd för alkholtillverkning och i veckan fick Muddus hjortron det efterlängtade beskedet.<br>Med ett posititvt svar även från alkholinspektionen så kan nedräkningen för en likörtillverkning, i första hand en tillverkning av hjortonlikör, nu starta på allvar hos Muddus hjorton i Gällivare.<br> ? Med det här två tillstånden i hamn, att vi har klart med receptiken, det vill säga receptet och tillverkningsprocessen och att vi nu även fått finansiärernas godkännade så är det bara en fråga om tid och vi räknar med att lagom till julen 2004 ha den första flaskan ute på marknaden, säger Lars Hansson, produktionschef vid Muddus hjortron som annars är mest känd för sin marmelad- och chokladkonfekt och julglögg.<br>Det som återstår är bland annat att få ett godkännade för den nya verksamheten i nuvarande lokaler.<br>Nödvändig maskinell och teknisk utrustning ska också installeras.<br> ? Den samiska konstnärinnan Barbro Poggats jobbar också med designen på etiketterna och sedan ska ju också produkten lagras i sex månader innan den kan säljas. Så visst är det en del att göra. Men från att ha varit planer tidigare så kan man nu säga att det nu verkligen är klart med produkten, säger Lars Hansson.<br>Likörtillverkningen, som blir unik i Sverige när den väl startar, innebär också att företaget kan utjämna svängningarna mellan produktionstoppar och låga efterfrågeperioder beroende på det nuvarande sortimentet och därmed skapas fler årsarbetstillfällen.<br>För närvarande har företaget fyra anställda.<br>Hjortronlikör är bara en likörsort som kommer att framställas vid Muddus hjortron om Lars Hansson får som han vill.<br> ? Det finns en mängd bär det går att göra likör på, åkerbär, tranbär och kråkbär bland annat, och vi gör redan nu tester och försök som känns spännande och jag tror vi bara sett början på vad man ska kunna göra i likörväg i Gällivare.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om