Kenth en av Sveriges främsta lantisar

Journalisten Kent Bergmark, Gällivare är en het man. Före jul fick han utmärkelsen "Årets Guldkratta". Nu har han upphöjts till "lantis ".

Fältarbetande reporter. Kenth Bergmark, Kurirens lokalredaktör i Gällivare, har tilldelats Guldkrattan 2014.

Fältarbetande reporter. Kenth Bergmark, Kurirens lokalredaktör i Gällivare, har tilldelats Guldkrattan 2014.

Foto: Johan Söderlund

Gällivare2015-01-07 10:33

– Kul! är hans korta och kärnfulla reaktion när Kuriren ringer upp honom för att gratulera. Kenth Bergmark som i dagarna gått i pension har under många år hållit Kurirens starka ställning i Gällivare. Före jul fick han utmärkelsen Årets Guldkratta" av tidningen Resumé. Motiveringen var att han alltid stått på läsarnas sida i stort som smått.

Nu har Tidningen Land uppmärksammat honom i sin årliga snackis- listningen av årets 100 Lantisar i landet. Här tronar han på en hedrande sjätte plats, strax efter trean Charlotte Kalla men före sjuan landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och en rad andra nordbor.

Varför nu Land satt upp honom på heta listan kan han bara spekulera i.

– Jaa det är väl ett tecken på att man kunnat göra något extraordinärt utifrån den roll man haft. Jag kommer också att göra vad jag kan för kommunen framgent också. Hur det ska se ut är inte klart ännu men kan jag hjälpa till så gör jag förstås det, säger Kenth Bergmark som beklagar att kommunen tampas med svårigheter som avfolkning och brist på investeringar med mera.

– Visst sätter det här ljuset på Gällivare, säger han glad över sin sjätteplacering.

Högst upp på listan placerade sig TV-kocken Tareq Taylor.

Norrbottningar på listan

Tredje plats skidåkaren Charlotte Kalla, Tärendö 6. Journalisten Kenth Bergmark, Gällivare 7. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, 47. Bergsbestigare trots cp-skada Fredrik Westerlund, Arjeplog. 77. Alice Snöfrost, Piteå, bytte kön och började ett nytt liv. 78. Sångaren Sofia Jannok Arjeplog.

Plats 100. Årets Bragdhund Agda från Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om