Boendekåtorna har sedan en tid tillbaka drivits av Killingi hembygdsförening. När de av olika anledningar inte längre kunde sköta anläggningen såg Curt Edlund och Jonas Persson möjligheten.
– Det fanns inga tvivel utan var något vi verkligen ville göra eftersom vi älskar stället och det är så otroligt vackert, säger Jonas Persson.
Trots att de tagit över anläggningen i början av sommaren berättar de att hembygdsföreningen hjälper till än idag. Tanken var främst att få igång uthyrningsverksamheten som tidigare hade stått stilla några år, men planer för framtiden har alltid funnits.
– Vi vill inte bara erbjuda boende utan också upplevelser i den här fantastiskt fina naturen. Nu finns exempelvis möjligheter till guidade turer för att hitta de bästa fiskevattnen men planen är att vi också ska kunna erbjuda turer med båt, säger Curt Edlund, samtidigt som han belyser vikten av att fisket sker med stort ansvar.
– Man måste värna om fisket så att det inte missbrukas och man tar ut för mycket fisk, säger han.
Curt Edlund menar också att driften av kåtorna är ett sätt att bevara kulturen. De gamla "skolkåtorna" uppfördes på 1920-talet i samband med att skolundervisningen utökades för samiska barn. Barnen bodde i kåtorna medan undervisningen ägde rum i ett vanligt boningshus.
– Kåtorna har ett väldigt historiskt värde och det känns extra roligt att föra historien vidare, säger han.
Trots kåtornas historiska betydelse var det nog främst den gemensamma kärleken till platsen som gjorde att de båda såg satsningen som det enda rätta. De har båda under lång tid haft sina stugor och spenderat mycket tid i området som ligger vid Kaitumälven mellan Kiruna och Gällivare.
– Jag gillar helheten då Killlinge ligger mitt emellan högfjäll och lågland. Älvdalen är otroligt fin för både jakt och fiske och det finns så mycket alternativ både sommar och vinter. Det är otroligt läckert, säger Jonas Persson.