I begäran om ett aktieägartillskott på 30 miljoner kronor, daterad den 16 mars, skriver styrelsen att Inlandsbanan AB med dotterbolag under 2021 hamnat i en situation med likviditetsproblem.
– Det är två av våra dotterbolag, Destination Inlandsbanan och Inlandståg, där man har problem med ekonomin. Egentligen handlar det främst om pandemipåverkan och inköp av nya motorvagnar, det är där vi har den stora utmaningen nu, säger Katarina Nyberg Finn.
Styrelsen skriver att Destination Inlandsbanans verksamhet avstannade helt 2020 då sommartrafiken inte kunde genomföras på grund av pandemin, och 2021 kunde genomföras med delvis begränsat kapacitetsutnyttjande.
Vilket även drabbade Inlandståg som kör sträckan. Inlandståg drabbades dessutom av att leveranserna av de nya motorvagnstågen kraftigt försenades, också på grund av pandemin.
"Detta har i sin tur medfört att nu Inlandsbanan AB har svåra likviditetsproblem, det finns i dagsläget inga ekonomiska reserver hos moderbolaget."
För att själv skyddas från att inte kunna hantera sin likviditet skickade bolaget begäran om tillskott till de 19 ägarkommunerna i fredags.
– I november hade vi ett ägarsamråd där vi beskrev det här, då fick vi tillbaka till oss att man var väldigt positiv till att stötta och hjälpa till i den här uppkommna situationen, säger Katarina Nyberg Finn.
För Gällivare kommun som äger 300 andelar motsvarar begäran drygt 3,2 miljoner kronor, för Jokkmokk kommun som äger 180 andelar motsvarar det drygt 1,9 miljoner kronor.
– Jag säger inte att det är lätt för ägarkommunerna, det kan vara lättare för vissa och svårare för andra att klara av det här, såklart. Det här är ju en process i respektive kommun, säger Katarina Nyberg Finn.
Hur viktigt är det att få de här pengarna?
– Det är absolut helt nödvändigt att få till ett ägartillskott för att kunna klara av likviditeten senare i höst, säger Katarina Nyberg Finn.
– Vi från bolaget vidtar de åtgärder som vi ser är möjliga och som står till buds, men det räcker ju inte hela vägen. På lång sikt absolut, men nu handlar det om att klara av en situation här och nu, ganska omgående, och då krävs det ett tillskott från ägarna.
Långsiktigt ser Nyberg Finn ändå stora möjligheter för Inlandsbanans ekonomi.
– Börjar vi få trafik och beställning på trafik på de här nya vagnarna gör det ju väldigt stor skillnad.