Inlandsbanan hotad

Vad som bedöms som ett nästan katastrofalt passagerartapp på Inlandsbanan får nu representanter för de fyra Inlandsbaneanknutna Norrbottenskommunerna att samlas till en träff för diskussion om åtgärder.
? Något måste göras, det är klart. Annars föreligger en fara för Inlandsbanans överlevnad, säger Stig Eriksson, IBAB:s styrelse.

GÄLLIVARE2005-08-16 06:30
Summeringen av antalet passagerare som i sommar anlänt till Gällivare ger anledning till oro för banans framtid som turistobjekt menar man i Gällivare.<br>&nbsp;? Enligt de uppgifter vi tagit fram har det i genomsnitt anlänt drygt 20 resenärer per tur med Inlandsbanetåget hittills i sommar. Med min 15 år långa erfarenhet är det det sämsta året passagerarmässigt, säger Lars Israelsson, Inlandsbaneansvarig tjänsteman i Gällivare.<br>Enligt uppgift från IBAB:s turistbolag Grand Nordic AB steg 1.300 passagerare av på stationen i Gällivare under perioden 13 juni?31 juli. Det blir i medeltal 26,5 passagerare per dag.<br>De verksamma turistentreprenörerna efter Inlandsbanans sträckning genom länet håller med om att situationen kan ses som ett katastrofläge.<br>&nbsp;? För vår del är det en minskning med hälften jämfört med i fjol som inte heller var ett bra år, säger en av entreprenörerna.<br>En ökad marknadsföring via reklaminslag i TV föreslås av flertalet som en motåtgärd för att stoppa ett fortsatt passagerartapp. Kvalitetsmässigt föreligger dock ingen kris.<br>En Inlandsbanetur upplevs som en mycket positiv upplevelse av majoriteten resenärer.<br>Problemet är att de behöver bli fler även om den sammanlagda reslängden för de platsbokande resenärerna i år, alltså en begränsad skara inlandsbaneresenärer, motsvarar reslängden av 500 varv runt vårt klot, eller 200.000 mil.<br>Vad som ska kunna göras hoppas Stig Eriksson, IBAB:s styrelse, ska framgå efter en träff med Norrbottens fyra inlandsbanekommuner.<br>&nbsp;? Nedgången är tragiskt och nu är det viktigt vi får igång trafiken. Får vi inte det föreligger en fara för banans överlevnad, säger han.<br>&nbsp;? Här måste alla som kan dra sitt strå till stacken göra det. Både näringen och banans turistbolag och vi själva. Vår kommunala handläggare och jag har tagit initiativ till en träff med de fyra nordligaste kommunerna kring vad vi kan erbjuda resenärerna. Kanske är det så att vi inte har visat på att vi är attraktiva.<br>&nbsp;? Som represent för IBAB har jag sagt att turisttrafiken också måste stå på egna ben kommande år och då gäller det att hitta det som folk är intresserad av, säger Stig Eriksson.<br>Näringslivet<br>Botolf Brandebo (v), ledamot av IEF:s styrelse, tycker att näringslivet borde vara mer offensivt och betonar kommunernas viktiga roll att ?kratta manegen?<br>&nbsp;? Det är rent ut sagt åt helsike med det här. Våra kommunala tjänstemän, särskilt Lars Israelsson, har gjort ett hästjobb för banan. Man måste nu marknadsföra den ordentligt. Här måste både näringslivet och politikerna ta krafttag och dra åt samma håll, säger Brandebo.<br>Enligt Stig Eriksson är mötet med Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner planerat äga rum i slutet av månaden.<br><br>kenth.bergmark@kuriren.com<br>0970/101 80
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om