Inga ungdomsavtal hos gruvfacken
Metall 1:an motsätter sig Metalls avtalsråds beslut att acceptera 75 procent av minimilönen vid anställning av ungdomar under 25 år.
Tomas Nilsson.
Foto: Kenth Bergmark
- Nu har man inte ens talat med oss fackliga företrädare utan generaliserar ett branschöverskridande avtal. Ska det vara en yrkesutbildning borde framför allt avdelningarna och klubbarna vara inkopplade, säger han.Metall 1:an anser att det finns uppenbar risk för att mindre företag kommer att åsidosätta utbildnings- och handledningskraven. I Malmfälten riskerar det påverka yrkesskickligheten inom hela verkstadssektorn.Inga ungdomsavtal här
- Vid ett så stort företag som LKAB har vi tidigare konstaterat att det kunnat brista i handledningen eftersom produktionen prioriterats men det har ordnats upp. Hur ska det då gå i mindre konkurrensutsatta företag? Antagligen begränsas och kortas handledningen tills ungdomarna nätt och jämt klarar av jobbet. De får inte heller den teoretiska nödvändiga utbildningen och ges inga garantier att få en tillsvidareanställning, säger Tomas Nilsson som upplever att förslaget och avtalsrådets beslut inte är genomtänkt.- Från vår ståndpunkt gagnas inte Malmfältens gruvindustri av sänkta löner som gör jobbet mindre attraktivt för ungdomar och här behövs arbetskraft. Och de som anställs får hur som helst utbildning vid LKAB, Vi kommer inte att teckna några sådana här avtal men räds att mindre klubbar tyvärr faller till föga för påtryckningar, säger Tomas Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!