Norrbottens Media kunde igår berätta om femåriga Elliot som inte kunde använda Sjöparkens nya lekpark i Gällivare. Anledningen var att han inte kunde ta sig in till gungorna och lekstugorna med sin rollator.
LÄS MER:Elliot fick stå på sidan av
Karin Myhr Eman, som driver företaget Norrbottens assistans, säger att hon har en liknande erfarenhet som Ida Karlsson från det att hennes son var liten.
– Skolan skulle satsa pengar på lekparken och särskolan skulle inviga den. Det var bara det att de inte kunde ta sig in och använda den. Det var så hånfullt. Inte kommer min son och klipper ett band till en lekpark som han inte kan nyttja, säger hon.
Trots att det är ett antal år sedan upplever hon inte att det blir en förändring till det bättre för människor med funktionsvariation.
– Jag blir så less på att det inte någon gång blir en förändring. Det är inlevelseförmåga som saknas, säger hon.
I sitt arbete, som anordnare av personlig assistans, kommer hon i daglig kontakt med människor som behöver extra stöd och hjälp och som möts av hinder. Hon säger att det finns många platser där man kan studera handikappvänligheten.
– I Örebro finns en skola för elever med synnedsättning, det är en mönsterelev bland skolor som kommunerna kan lära från. Man måste i mesta möjliga mån se till att allt är tillgängligt för alla, säger Karin Myhr Eman.
Facebookinlägget som mamma Ida Karlsson skrev har delats över 100 gånger. Ida Karlsson skrev: "Elliot såg problemet direkt ”varför har de ingen trapp till rutschkanan? Tänk om mammor och pappar inte orkar lyfta sina barn, hur går det då? Vet de inte hur man bygger en trapp?".
– Det är så oerhört många som stöttar och tycker att projektchefens kommentar är väldigt hjärtlös och kall. Skumt att man säger att det ska vara tillgängligt för alla, men om man inte kan nyttja den är den ju inte det. Det är lite motsägelsefullt, säger hon.
Hon är tacksam för alla stöttande ord och reaktioner.
– Alla tycker att det borde vara en självklarhet att alla ska kunna nyttja lekparken. Man känner sig ofta gnällig när man påpekar brister, så det är skönt att få lite stöttning och backning av andra människor, säger Ida Karlsson.
Kommunalrådet Jeanette Wäppling (V), säger att kommunen arbetar med en lösning och ska göra en öppning in till klätterområdet, installera en ramp i gungområdet och byta en av gungorna.
– Man tittar om det finns en stege till rutschkanan. Vi rättar till det som går att rätta till, säger hon.