Miljonprojekt ska kartlägga berggrunden

Om ni rör er i skogarna runt Gällivare kan ni stöta på en och annan forskare med mygghatt och reflexväst. Det är D-Rex gänget som söker information om berggrunden – 100 kilometer under markytan.

Kartläggningen väntas pågå ungefär två månader. "Geofysiska mätningar gör det möjligt att studera begrunden på mycket stora djup även om mätningarna görs på markytan", säger Thorkild Rasmussen.

Kartläggningen väntas pågå ungefär två månader. "Geofysiska mätningar gör det möjligt att studera begrunden på mycket stora djup även om mätningarna görs på markytan", säger Thorkild Rasmussen.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-07-03 07:00

Resultatet från testmätningen i närheten av Kutjasbäcken strax norr om Gällivare blir synligt på dataskärmen. Den riktiga mätningen tar ungefär 20 timmar och kommer pågå under hela natten.

– Det är egentligen bara några kurvor du ser. Förhållandet mellan det elektriska och det magnetiska fältet innehåller informationen om berggrunden, så vi dividerar dem med varandra, i grova drag, säger Maxim Smirnov, projektledare vid Luleå tekniska universitet.

På det här sättet, med fyra små elektroder under markytan och tre sensorer på marken, kartlägger avdelningen för geovetenskap och miljöteknik geologin kring Gällivare. 

I det så kallade D-Rex projektet som ska ge en bättre förståelse för berggrunden på stora djup, genom geofysiska mätningar.

– Vi vill förstå vilka samband som finns mellan mineraliseringar nära ytan och mycket stora deformationsstrukturer i marken, ner till över 50 kilometers djup, säger Thorkild Rasmussen, professor och ämnesföreträdare i prospekteringsgeofysik vid Luleå tekniska universitet.

Egentligen skulle de ha inlett projektet på Grönland, men på grund av corona rör sig i stället tre team i skogarna kring Gällivare.

Området är intressant på grund av storskaliga geologiska strukturer som kan följas från Karesuando till Arjeplog, som med stor sannolikhet har haft betydelse för malmförekomster i trakten.

– Vi täcker ganska stora områden, 100 gånger 100 kilometer, så det är ett intensivt arbete, säger Thorkild Rasmussen.

26-miljonersprojektet sker i samarbete med vetenskapsakademierna i Slovakien, Tjeckien och Finlands Geologiska Undersökning, och finansieras av Vinnova med stöd av både LKAB och Boliden.

I Australien och Nordamerika pågår liknande projekt med syftet att förstå vilka geologiska processer som har betydelse för malmbildning.

– Projektet är av grundvetenskaplig karaktär, men resultaten kan ha betydelse för hur prospektering efter mineral planeras framöver, säger Maxim Smirnov.

Hittills är arbetsgruppen nöjd, de långa arbetsdagarna och myggorna till trots.

– Det är kul, jag har gjort det här i mer än en månad nu så jag börjar bli lite trött, men det är en bra erfarenhet att få omsätta metoden i praktiken, och det betyder mycket för framtiden, säger Jingyu Gao, 28, en av forskarstudenterna som är på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!