I fem års tid arbetade Ida som sjukgymnast men när hennes svåger berättade för henne om arbetet som brandman fick hon upp intresset för yrket.
– Jag har alltid varit väldig idrottsintresserad, gått skidskyttegymnasiet och sysslat med multisport så när jag fick höra vad man gör som brandman kändes det rätt. Det är mycket utrustning att hålla reda på och underhålla och man jobbar i lag, säger hon.
Trots det tog det ändå två år innan hon gjorde slag i saken och utbildade sig. Det finns olika vägar att ta för att bli brandman. Ett sätt är att genomgå den eftergymnasiala utbildningen Skydd mot olyckor som är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete, vilket Ida gjorde.
En brandman släcker inte bara bränder utan arbetar även med att förebygga och hindra skador på människor och egendom vid olyckshändelser. Brandmän rycker också ut vid trafikolyckor och kan hjälpa till vid hjärtstopp. Dessutom krävs det en god fysik så konditions- och styrketräning ingår i arbetet. I arbetet ingår att förbereda sig för olika typer av räddningsinsatser, underhålla, kontrollera och reparera utrustning samt informera om räddningstjänsten och brandskydd.
– Det finns alltid saker att göra och jobbet är väldigt varierande. När vi kommer är det för att vår hjälp behövs i en nödsituation och man gör en bra sak. Det kan vara jättetungt men vår insats behövs, säger Ida.
Ett 40-tal personer arbetar inom räddningstjänsten och Ida är enda kvinnliga brandmannen. Arbetet kan ibland kännas något ensamt även om man arbetar i lag. Hon är ensam i omklädningsrummet och träffar inte de andra arbetskamraterna vid skiftbyte till exempel.
– Det är ingen som jag jobbar med som bryr sig i om jag är tjej eller inte. Men man hamnar lite utanför, det gör man, eftersom jag inte har samma intressen som de flesta andra, säger Ida.
För några veckor sedan hade räddningstjänsten en prova-på dag för att locka fler tjejer till yrket. Brandman är ett traditionellt mansdominerat yrke som dock passar även tjejer.
– Det är verkligen ett roligt jobb och jag kan rekommendera det. Jag tror att så få tjejer söker till yrket av samma anledning som det dröjde innan jag blev brandman, man vet helt enkelt inte att man kan jobba som det, säger Ida.