Hjortron med guldkant

Glädjen stod högt i tak hos företaget Muddus Hjortron i Gällivare i tisdags.
Beskedet att man tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom gör att Muddus Hjortron nu flyttar in i det svenska gastronomiska finrummet.
? Vi har väl inte smält det riktigt än. Det känns smått fantastiskt, säger Lars Hansson, företagets produktionschef.

GÄLLIVARE2003-11-26 06:30
?För nyttjandet av nordiska bär till exotiska och goda nischprodukter?, lyder akademiens exakta formulering som innebär att Muddus Hjortron från och med årsskiftet och tre år framåt kan använda sig av diplomeringen i sin marknadsföring.<br>En inte helt oväsentlig kvalitetsstämpel som kan få försäljningen att skjuta rejäl fart.<br> ? Vi tror att det kan beror på en ny produktserie bärpuréer som vi levererar till bland annat ett av Stockholm mest kräsna och exklusiva grossistföretag som i sin tur levererar till restaurangerna Fredsgatan 12, Bon Loc och Edsbacka krog, för att nämna några, och vi spekulerar om det är den vägen man snappat upp vårt namn. För själva har vi inte haft en aning om att vi fanns med i akademiens utvärdering, säger Lars Hansson.<br>Likör nästa<br>Av bärpuréerna på hjorton, åkerbär och havtorn tillagar restaurangerna såser, desserter och annat gott.<br>Men företagets produktsortiment rymmer mer än så och från och med i höst adderas ytterligare en produkt ? hjortonlikör ? till sortimentet.<br>Företaget investerar drygt två miljoner i större lokaler och ny produktionsutrustning.<br>Utmärkelsen får Muddus Hjortron ta emot i Svenska Läkaresällskapets lokaler på Klara Östra Kyrkogata i Stockholm den 17 januari nästa år.<br>Företaget ges då en möjlighet att presentera sin verksamhet för bland andra kung Carl XVI Gustaf, Povel Ramel och skådespelare Peter Harryson, för att nämna några av de mest kända akademiledamöterna.<br>Gott erkännande<br> ? Vi får inget penningpris och inte heller någon medalj men vi får ett erkännande från de mest namnkunniga restaurang- och krogmänniskorna och det känns verkligen inte dumt efter alla år man varit verksam, säger Lars Hansson, finsmakare själv som ser fram emot akademilunchen som tillagas av Årets Kock.<br>Gastronomiska akademien grundades 1958 och utdelar årligen en rad gastronomiska utmärkelser: Honesta voluptate, Tore Wretmans hederspris, Guldmedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur, silvermedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur i estetisk bemärkelse och Guldpenna för fängslande författarskap på det gastronomiska området.<br>Den begränsade diplomeringen, som bland annat getts åt Guldfisken AB i Påläng tidigare, innebär särskilda hedersomnämnanden inom ett flertal olika områden med anknytning till livsmedelsproduktion.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om