Enligt Lennart Johansson startade hela processen med ändringar i detaljplanen för bostadsbyggande med att släktingar från Nikkaluokta ville kunna bygga och "flytta hem".
– Då har våra politiker tyckt att det kan vi medverka till. Egentligen är det ett politiskt ställningstagande att man är positiv till att tillskapa fler byggrätter där. Så att det är möjligt att bygga i Nikkaluokta, säger Lennart Johansson.
Men ambitionerna att öppna upp för husbyggande i Nikkaluokta kan få helt andra konsekvener. Skulle man nu få klartecken för att detaljplaneändra, tomter skulle släppas och hus skulle byggas så är det långtifrån säkert att tomterna tilldelas släktingarna. Det är nämligen staten som äger marken och inte kommunen.
Kan ni som kommun "vika tomter" för hemvändare eller med annan koppling till byn som önskat att bygga där?– Kommunen förfogar inte över marken så vi kan inte säga att den eller den, ska bygga. Det får ju då staten göra. Men däremot är det ju möjligt för den som får markdispositionen, eller köper marken, så kan man ju söka bygglov och då kan ju bevilja bygglovet eftersom det då finns en plan som medger det.
Men i det ledet sen kan ni styra bygglovet till de här personerna som har kopplingar?– Nej inte till vissa personer. Det är ju isåfall markägaren som måste göra det.