Hemsjukvårdens arbetslag nästan helt borta

Hemsjukvården i Gällivare står inom ett par veckor utan ordinarie personal. ”Jag är uppriktigt orolig över att kommunen inte klarar av sitt uppdrag”, säger en anställd.

PERSONAL FLYR. Många har lämnat Gällivares hemsjukvård under det senaste året. "Jag är uppriktigt orolig", säger en anställd.

PERSONAL FLYR. Många har lämnat Gällivares hemsjukvård under det senaste året. "Jag är uppriktigt orolig", säger en anställd.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Gällivare2017-02-06 08:07

I våras rapporterade NSD om att halva personalstyrkan inom Gällivares hemsjukvård sagt upp sig. Sedan dess har läget bara blivit sämre, och hemsjukvården är bara ett par veckor bort innan man står helt utan ordinarie personal.

– Två anställda går på föräldraledighet och en är långtidssjukskriven och arbetstränar på grund av den höga arbetsbelastningen. Man lyckades rekrytera efter sommaren men redan nu säger den personalen upp sig, och arbetsgivaren har inte ens frågat varför eller försökt behålla henne, säger en anställd.

Arbetslaget som nu är urholkat ska egentligen bestå av sju sjuksköterskor och en resurs. För att lösa personalbristen har kommunen använt sig av inhyrda sjuksköterskor och vikarier.

– Det blir inte bra i slutändan, eftersom nån ska vara omvårdnadsansvarig och ansvarig för hemtjänstens delegeringsansvar. Det blir ingen kontinuitet.

För att visa på bristen har de som varit kvar i arbetslaget tills nu varit ännu noggrannare med att skriva avvikelserapporter.

– Det har varit olika allvarlighetsgrader på dem, men det har blivit en mängd med rapporter. Majoriteten är felaktigt utdelade mediciner, men det handlar också missade besök.

Den anställda kallar det vardagliga arbetet för att släcka bränder, och någon förebyggande vård har personalen inte möjlighet att ge.

– Kommunen klarar inte av sitt uppdrag, och jag är uppriktigt orolig för patienterna, säger den anställda.

Den inhyrda personalen kostar även mer, enligt personal i arbetslaget.

– Jag pratade med en hyrsyrra som jobbade hos oss i somras. Hon fick det dubbla i lön jämfört med mig, berättar en anställd.

Marika Rissanen-Korpi, socialchef på Gällivare kommun, svarar via mejl att kommunen under 2016 lade 794 000 kronor på inhyrda bemanningssjuksköterskor.

– Vi kan inte svara på hur stor löneskillnaden är för bemanningsanställda jämfört med våra anställda sköterskor på grund av att de är anställda av ett bemanningsföretag, skriver hon.

Klarar ni av erat uppdrag?

– Kommunen kan inte enligt lag säga ifrån sitt ansvar för hälso- och sjukvården utan måste åtgärda och möte medborgarnas behov, skriver Rissanen-Korpi som svar.

Enligt henne ska sjuksköterskebristen lösas innan alla nuvarande ordinarie är borta.

– Om tre veckor kommer hemsjukvården vara bemannad med tre sjuksköterskor, och för att åtgärda arbetsmiljön har en administrativ hjälp samt två undersköterskor rekryterats, säger Rissanen-Korpi.

Men trots de utlovade rekryteringarna ser inte personalen det som en tillräcklig lösning.

– En undersköterska är inte en sjuksköterska. Och vi behöver sjuksköterskor, säger en anställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!