Hästarnas egen by

Tre små årsföl följer tätt bakom sina mödrar i hagen i byn Sakkajärvi.
Där har motorcykeln parkerats till förmån för islandshästen Sture då Mårten Lantto och sambon Anna-Karin Nordvall startat uppfödning av islandshästar och ridskola.

GÄLLIVARE2006-08-03 06:00
I byn Sakkajärvi, någon mil utanför Gällivare, finns en nystartad hästuppfödning och ridskola med det något suspekta namnet Galgbackens islandshästar.
- Vi ville ha ett namn som folk kommer ihåg, säger Ann-Karin Nordvall.
Tillsammans med sambon Mårten Lantto driver hon verksamheten med islandshästar. Här finns för närvarande 11 sådana, varav tre är årsföl och några ettåringar. Hon fastnade för islandshästarnas lynne och lugna temperament och skaffade sig den första hästen för några år sedan. När sambon Mårten Lantto provat på var han såld. Numera står hans Harley Davidson i garaget. I stället sadlar han valacken Sture som han föll pladask för vid den första anblicken.
- Det är drag i han och mycket att köra med. Det är ungefär detsamma som att åka hoj, du är dig själv med hästen liksom med hojen, säger Mårten Lantto.

Fem gångarter
Enligt paret är islandshästarna lugna men ändå kraftfulla och mycket explosiva vid ridning. Dessutom har hästarna upp till fem gångarter varav tölt är speciellt för rasen.
- I flygande pass känns det nästan som att sväva fram. Skillnaden med islandshästar är att man inte åker bakåt och framåt i sadeln som med andra hästraser utan gungar lite åt sidorna i stället. Det blir inte lika skumpigt, säger Anna-Karin Nordvall.
Två hingstar finns på gården. Inne i stallet finns den tjusiga Bassi som har fint påbrå och är rankad bland de främsta avelshingstarna i Sverige. För tillfället måste han vila och läka skadan som han fått efter att ha blivit sparkad av ett sto i hagen.
- Vi tror att han har hunnit betäcka två ston, säger Anna-Karin Nordvall.
Om det är Tärna, Skjona eller Na´ma som ska föla härnäst lär visa sig.
Under våren hölls de allra första ridlektionerna i Sakkajärvi. Många på hästryggen var män.
- Många pappor kom och red med sina döttrar, säger Mårten Lantto.

Fullbokat
Ridskolan som kör igång i september är fullbokad. Men andra helgkurser planeras. I Sakka­järvi blir det full aktivitet kring islandshästarna, förutom under de allra kallaste vintermånaderna. För närvarande ska rid­banorna ställas i ordning. Och i augusti ska Anna-Karin Nordvall utbildas till ridinstruktör. Trots att hästarna tar mycket tid är det ett kärt besvär.
- Även fast det innebär mycket jobb är det ändå avkopplande att hålla på med det här. Det blir ens liv och även om man får försaka en del annat, som klädinköp och resor, är det värt det. Det finns inget behov av något annat, säger Anna-Karin Nordvall och får medhåll av sambon Mårten Lantto.

Vistas i flock
Tack vare hästintresset köpte de gården i Sakkajärvi för två år sedan. Några få hästar har utökats till 11, än så länge. Även om fölen kan skiljas från modern vidåtta månaders ålder rekommenderas inte att de bor för sig själv.
- Helst ska de vistas i flock de första åren. Hästarna går fritt i hagen och uppfostrar varandra. De lär sig hästarnas eget språk, säger Anna-Karin Nordvall.
Eftersom hästarna har starka personligheter som utvecklas fort under uppväxten är det inte säkert att de föl som tingats passar till de tilltänkta ägarna.
- En dominant häst kanske är tjurigare och svårare att tygla medan den lite ängsligare kan vara samarbetsvillig och lätt att dressera. Men det vet man inte förrän de har blivit större, säger Anna-Karin Nordvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!