Harregud – nu siktar han på rekordet

Högvatten och miljarder knott är inget som hindrar harrkungen från Gällivare. I flera veckor har Robert Johansson legat i täten i fiske-DM – med flera jättelika praktharrar. Sitt paradis har han i fiskeeldoradot kring Kaitumälven.

FISKEPARADISET finns i trakterna kring Kaitumälven, om man ska tro Gällivares egen harrkung Robert Johansson. Där har han fått de jätteharrar som han nu toppar fiske-DM med. Bilden är dock tagen på ett annat naturskönt fiskeställe, vid stenbron utanför Gällivare.

FISKEPARADISET finns i trakterna kring Kaitumälven, om man ska tro Gällivares egen harrkung Robert Johansson. Där har han fått de jätteharrar som han nu toppar fiske-DM med. Bilden är dock tagen på ett annat naturskönt fiskeställe, vid stenbron utanför Gällivare.

Foto: Maria Engström Andersson

GÄLLIVARE.2017-08-28 16:30

– Det är nog bara en tidsfråga innan där tas ett nytt svenskt harrfiskerekord.

I hela sitt liv har 47-årige Robert Johansson njutit av fisket och friluftslivet i de vidsträckta trakterna kring Kaitumälven. Utgångspunkten är den lilla byn Killinge, sju mil norr om Gällivare.

– Min mamma är därifrån. Så jag har byggt en stuga där. Nu åker jag dit så fort jag kan, ofta med mina två söner, säger Robert Johansson lyriskt, till vardags vibrationstekniker åt SKF.

Sommarens semester var inget undantag, och som vanligt vankades många härliga fisketurer.

– Det finns ju en anledning till att många kallar Kaitumälven för Europas bästa harrvatten, säger Robert Johansson leende.

En utflykt som definitivt fick pulsen att stiga var en solig morgon när han på egen hand gav sig ut med båten och flugspöet.

– Jag var på lite djupare vatten och hade sett vak. Så jag la ut flugan, en flytande, egentillverkad nattsländeimitation.

Med stor inlevelse beskriver Robert Johansson sedan det magiska ögonblicket som alla flugfiskare väntar på: när den segelfenade fisken plötsligt plöjer sig upp genom vattnet och slukar flugan.

Denna skulle dessutom visa sig vara en riktig bamsing.

– Jag tar inte all fisk. Men jag gillar att äta harr. Så den här tog jag hem. Den vägde 2, 250 kilo och var 62 centimeter lång, berättar Robert Johansson som även har rapporterat in flera andra granna harrar till fiske-DM.

Vad sa sönerna om jättefisken?

Robert Johansson ler:

– De är nog ganska bortskämda när det gäller stora harrar. Men den äldre var lyrisk och ville genast ut med båten.

Är det personligt rekord?

– Nej, den största harr jag har fått fick jag på pimpling i en sjö i Kaitum älv-området. Den vägde närmare tre kilo och var 66-67 centimeter lång, säger Robert Johansson som aldrig rapporterade in sin fångst, men tror på ett nytt sportfiskerekord för harr från älvlandskapet.

Det nuvarande svenska rekordet i sötvatten är enligt Sportfiskarna en harr på 2,850 kilo och 63 centimeter, fångad 1986. Men den entusiastiska Gällivarebon skulle inte ha något emot att bli ny rekordhållare:

– Nej, haha, det skulle ju inte vara helt fel. Fast samtidigt är fiske så mycket mer än att få fisk. Det är rekreation, lugn. Bara att få se en stor och fin fisk i vattnet är en upplevelse, säger Robert Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om