Gällivare kyrkliga samfällighet hade överklagat länsstyrelsens beslut från november 2011. Detta gällde utsläpp av kvicksilver från krematoriet på fastigheten Kaptensgård 1:18.
Länsstyrelsen avslog samfällighetens begäran om att få använda ämnet selen för att avskilja kvicksilver i rökgaserna från krematoriet.
Prov
Samfälligheten hade dessförinnan fått en provperiod på tre år med den metoden. Under tiden hann IVL Svenska Miljöinstitutet ta fram en rapport om rening av rökgaser från krematorier.
Den visade att det saknades praktiska och teoretiska bevis för att selenmetoden skulle fungera. Dessutom fanns inga belägg för att kolfiltermetoden inte fungerar.
Kolfilter
Mängden avskilt kvicksilver kan uppgå till 95 procent med rökgasrening via kolfilter, konstaterade Mark- och miljödomstolen i en tidigare dom gällande krematoriet i Kiruna.
Länsstyrelsen underkände alltså selenmetoden i sitt beslut från 2011. Bästa möjliga teknik måste användas.
Påpekande gavs också att samfälligheterna i de båda Malmfältskommunerna borde överväga samarbete i kremeringsfrågan.
Kostnad
Mark- och miljödomstolen ifrågasatte också i sin Kirunadom de höga kostnaderna för ny reningsutrustning som samfälligheten i Kiruna kalkylerat med. Samma tveksamhet hade länsstyrelsen för kostnaderna för ny reningsutrustning i Gällivare.
Mark- och miljödomstolen går i sin aktuella dom för krematoriet i Gällivare helt på länsstyrelsens linje. Överklagan avslås.
Längre tid
Enda förändringen från tidigare beslutet i länsstyrelsen är att tiden för installation förlängs med drygt ett år. Senast 30 april 2014 ska en ny reningsutrustning vara på plats i Gällivare.
Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Prövningstillstånd krävs.