Här var ingen för full för påfyllning
Vid fyra av fem av Gällivares krogserveringar är ingen kroggäst för full för att bli serverad sprit. Det visar en undersökning gjord av Gällivare kommun som nu applicerar den så kallade STAD-modellen i sitt alkholförebyggande arbete och sina krogrelationer. - Det här är ett jätteviktigt och stort steg, säger Karl Erik Taivalsaari, ansvarig för kommunens alkoholtillsyn. - Branchen måste ta till sig det här, säger branchföreträdaren Ayache "Dino" Roula, restaurangchef vid Grand Hotell Lapland,
I dag bedrivs en metodutveckling inom tre områden; alkoholprevention inom sjukvården, ungdomsinriktad prevention riktad till familjer och alkohol- och narkotikaprevention på restauranger.
Gällivare applicerar nu den så kallade restaurangmodellen i kommunens alkholförebyggande arbete med syftet att minska våld och alkholkonsumtion kopplat till restauranger och krogar.
Det ska ske i nära samverkan med berörda näringsidkare som åtar sig att inte servera sprit till överberusade och underåriga.
Den kommunala ansvarsdelen tas bland annat genom utbildning av serveringspersonal och krögare i ansvarsfull alkholservering, stöd vid framtagandet av en alkoholpolicy, nätverksbyggande tillsammans med krögare, polis och vaktbolag samt utvecklandet av en egen effektiv myndighetstillsyn.
Anledningen är bland annat det stora antalet alkholrelaterade sjukdomstillstånd och förhållandevisa höga spritintag, 11 liter per person, som placerar Gällivare i något av en särställning bland landets övriga kommuner.
En presentation av en undersökning gjord med fem skådespelare som besökt Gällivares krogar under några dagar spelande olika grad av berusning utgjorde det officiella startskottet i torsdags.
Påfyllning av fulla
Vid fyra av de fem undersökta krogarna/restaurangerna serverades skådespelarna alkohol trots uppvisande av höggradig berusning, som vacklande gång, sluddrigt tal och svårigheter att koordinera kroppsrörelser. .
- Som i andra kommuner överserverar man alkohol även här. Undersökningen har gjorts anonymt där det viktiga är att vi får en bild av hur det står till vid kommunens krogar, säger Catarina Gustavsson, kommunala alkhohol- och drogpolitisk samordnare.
Ayache "Dino" Roula, restaurangchef vid Grand Hotell Lapland i Gällivare tycker att branchen bör reflektera över resultatet.
Rätt
- Vi ska inte servera folk som är märkbart berusade. Att fyra av fem krogar överserverar människor sprit är illa. Med överservering menar jag att någon väldigt berusad kommer och beställer sprit och får. Det är överservering. Det är lika viktigt att inte servera dessa som att inte servera sprit till minderåriga, säger han.
Resultaten från andra kommuner där STAD-projektets restaurangmodelle applicerats visar på märkbara effekter i minskat våld relaterat till krogmiljöer, upp till 40 procent i vissa fall.
- Så är det överallt. Det krogrelaterade våldet sjunker och färre överberusade, och ungdomar, serveras alkohol. Utvärderingar visar det med all tydlighet. Med en minskning av våldet sparas stora samhällsmedel genom färre sjukvårdsinsatser och juridiska kostnader. Det här är ett av de viktigaste projektet vi kommer att köra i kommunen. et handlar om vilken alkoholkultur våra ungdomar kommer att möta i vår kommun, säger Karl Erik Taivalsaari.
- Vi har barn som växer upp i samhället. Tillsammans med krogbranchen ska vi kunna vara stolta över vår restaurangmiljö. Dit kan man gå med familjen. Får vi till en överenskommesle med krogarna att vi inte ska ha kraftigt berusade ungdomar på krogen ger det också kraftiga vinster för folkhälsan med tanke på de många ungdomar som nu börjar besöka krogarna.
Inga pengar
Ayache "Dino" Roula håller med om det.
- Man tjänar inte pengar på att servera folk som inte ska serveras. Vi tjänar pengar på att ha en bra krogmiljö där folk inte störs av oansvarsfull alkoholservering. Men vi utvärderar det här kontinuerligt själva också. Problemet är nationellt . När jag hörde om det här projektet var det en självklarhet för oss att vi ska ta det här ansvaret. Det är vår verksamhet. Det ska skötas på rätt sätt enligt lagen och med ansvar. Nu är vi överens om vilka punkter vi ska sikta in oss på. Tillsynen och kommunikationen med myndigheterna är också viktigt i sammanhanget för att vi ska kunna förbättra oss.
Samtliga är överens om att krogarnas spritservering bara utgör en del i ett större samhällssammanhang med missbruk av alkohol och droger, men en viktig del.
Intresset bland krögare och restaurangägare i Gällivare för torsdagens information om STAD-projektet var lågt. Återbud eller nochalerande av inbjudan var reaktionen förutom från Grand Hotell Lapland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!