– Vi vill få kunskap om hur mycket harr som går upp för att leka. Den faktabaserade kunskapen är viktig, även om vi är ganska säker på att det är en funktion som fungerar i det här reglerade vattnet, säger Stefan Stridsman, fiskeribiolog.
Vi träffar länsstyrelsens personal mellan Björkudden och Kebnats, några mil från Stora Sjöfallet. Den lilla bäcken Tsåkesjåkk är välfylld av smältvatten och passerar via en trumma under asfalten på Vägen västerut, och mynnar strax senare i Langas.
– De här små bäckarna är otroligt viktiga för reproduktionen i många vattensystem, säger Minna Brodin, fiskeribiolog.
Vid mynningen har Vattenfall för ungefär tio år sedan genomfört åtgärder för att motverka att bäckmynningen skärs av när vattennivån i magasinet är låg. Med en grävmaskin har man lagt bottenmassor åt sidan och fördjupat fåran. Vandringskontrollen kommer att kunna visa om den grävda kanalen fungerar än i dag.
I dag är vattendjupet bara cirka 30–50 centimeter i den lilla fåran. Men det räcker för harren.
Här har länsstyrelsen monterat en fototunnel som fisken styrs igenom. Den elektroniska fiskräknaren drivs av en solpanel med batteri. Kameran i tunneln spelar in dygnet runt.
– Via en autodetektor reagerar kameran på alla rörelser som är en fisk. Med AI-teknik kan den till och med artbestämma vilken typ av fisk det är. Det blir en bild som läggs upp med all data; art, storlek, vilken tid den passerade och om den var på väg upp eller ned, säger Stridsman.
Harren leker på våren. Fiskens lekvandring initieras vid en vattentemperatur på omkring två grader. Leken sker vanligtvis i slutet av maj och början av juni.
– För att täcka in hela lekvandringen för harr så har vi redan installerat tunneln, säger Minna Brodin.
Arbetet ingår i Emraprojektet, ett EU-projekt för åtgärder i Luleälven och Kemijoki som genomförs i samverkan med Finland
Högre upp i bäcken, strax nedströms vägen, har ytterligare en fiskräknare monterats i ett samarbete med Trafikverket, som under en längre tid arbetat med att byta ut liknande vägtrummor och faunapassager.
– Vi vill veta om fisken tar sig ända fram till trumman. Trumman ska möjligen bytas ut av Trafikverket mot en bro eller någon annan slags trumma inom de närmaste åren, säger Stefan Stridsman.