HÀr kartlÀggs harrens lekvandring frÄn magasinet

Hur stÄr det till med harrens förutsÀttningar för reproduktion i Vattenfalls reglerade magasin? HÀr kartlÀgger lÀnsstyrelsen fiskens lekvandring i en av de smÄ men viktiga bÀckar som mynnar i Stora Lule Àlv.

Är det nĂ„gon dĂ€r inne? Stefan Stridsman och lĂ€nsstyrelsen har monterat en fototunnel dit den lekvandrande harren styrs.

Är det nĂ„gon dĂ€r inne? Stefan Stridsman och lĂ€nsstyrelsen har monterat en fototunnel dit den lekvandrande harren styrs.

Foto: PÀr BÀckström / frilans

GĂ€llivare2021-05-30 16:00
undefined
En solpanel och ett batteri fixar driften av fiskrÀknaren.

– Vi vill fĂ„ kunskap om hur mycket harr som gĂ„r upp för att leka. Den faktabaserade kunskapen Ă€r viktig, Ă€ven om vi Ă€r ganska sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r en funktion som fungerar i det hĂ€r reglerade vattnet, sĂ€ger Stefan Stridsman, fiskeribiolog.

Vi trÀffar lÀnsstyrelsens personal mellan Björkudden och Kebnats, nÄgra mil frÄn Stora Sjöfallet. Den lilla bÀcken TsÄkesjÄkk Àr vÀlfylld av smÀltvatten och passerar via en trumma under asfalten pÄ VÀgen vÀsterut, och mynnar strax senare i Langas.

– De hĂ€r smĂ„ bĂ€ckarna Ă€r otroligt viktiga för reproduktionen i mĂ„nga vattensystem, sĂ€ger Minna Brodin, fiskeribiolog.

undefined
Fiskeribiologerna Stefan Stridsman och Minna Brodin var pÄ plats vid TsÄkejÄkk.

Vid mynningen har Vattenfall för ungefÀr tio Är sedan genomfört ÄtgÀrder för att motverka att bÀckmynningen skÀrs av nÀr vattennivÄn i magasinet Àr lÄg. Med en grÀvmaskin har man lagt bottenmassor Ät sidan och fördjupat fÄran. Vandringskontrollen kommer att kunna visa om den grÀvda kanalen fungerar Àn i dag.

I dag Ă€r vattendjupet bara cirka 30–50 centimeter i den lilla fĂ„ran. Men det rĂ€cker för harren.

HÀr har lÀnsstyrelsen monterat en fototunnel som fisken styrs igenom. Den elektroniska fiskrÀknaren drivs av en solpanel med batteri. Kameran i tunneln spelar in dygnet runt.

– Via en autodetektor reagerar kameran pĂ„ alla rörelser som Ă€r en fisk. Med AI-teknik kan den till och med artbestĂ€mma vilken typ av fisk det Ă€r. Det blir en bild som lĂ€ggs upp med all data; art, storlek, vilken tid den passerade och om den var pĂ„ vĂ€g upp eller ned, sĂ€ger Stridsman.

undefined
Mycket med det tekniska. Stefan Stridsman kollar sÄ att fiskrÀknaren fungerar och levererar bilder.

Harren leker pÄ vÄren. Fiskens lekvandring initieras vid en vattentemperatur pÄ omkring tvÄ grader. Leken sker vanligtvis i slutet av maj och början av juni.

– För att tĂ€cka in hela lekvandringen för harr sĂ„ har vi redan installerat tunneln, sĂ€ger Minna Brodin.

Arbetet ingĂ„r i Emraprojektet, ett EU-projekt för Ă„tgĂ€rder i LuleĂ€lven och Kemijoki som genomförs i samverkan med Finland 

undefined
LÀnsstyrelsen monterar Àven en fototunnel högre upp efter bÀcken, nÀra vÀgtrumman under VÀgen vÀsterut. HÀr ses Mikael Walton och Markku Kilpala som kÀmpar med att fÄ fast utrustningen.

Högre upp i bÀcken, strax nedströms vÀgen, har ytterligare en fiskrÀknare monterats i ett samarbete med Trafikverket, som under en lÀngre tid arbetat med att byta ut liknande vÀgtrummor och faunapassager.

– Vi vill veta om fisken tar sig Ă€nda fram till trumman. Trumman ska möjligen bytas ut av Trafikverket mot en bro eller nĂ„gon annan slags trumma inom de nĂ€rmaste Ă„ren, sĂ€ger Stefan Stridsman.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!