Skjalg Wiik, 36, är själv hitflyttad från Norge och arbetar som energiingenjör på LKAB i Malmberget. Han har lämnat in ett medborgarförslag som ska locka fler till Gällivare och Norrbotten.
– Det var vetskapen om att Hybrit kommer hit och att det blir så mycket restvärme, i egentligen gigantiska mängder, som gjorde att jag kom på idén med en tropisk ö, säger han.
– Sedan pratade jag med en kollega från södra Sverige och ovetandes om att jag hade kommit på idén nämnde han precis samma sak, och visade den tropiska ön i Berlin. Då tänkte jag att det här kanske var någonting som fler har sett ett behov av.
Skulle då en tropisk ö förbruka åtta miljoner kilowattimmar per år hade det motsvarat en procent av det.
– Vad jag hör är det redan i dag ett stort behov av arbetskraft inom sjukvården, skolorna, gruvorna med flera, och det borde därför finnas investeringsvilja till projekt som är positiva för tillflyttande arbetskraft, säger Skjalg Wiik.
Trots att han själv trivs bra i Gällivare tror han att en klimatvänlig tropisk ö i ett annars arktiskt klimat kan få fler att vända blicken hitåt.
– Kan det fresta att bo där du på sju minuter i mitten på januari kan dra på shorts och t-shirt och spela volleyboll i 25-gradig fuktig luft, eller under en mörk novemberlördag gå ner på stranden i "Karibien" och bygga sandslott med barnen.
Förhoppningen är att förslaget ska leda till ett förprojekt som ska avtäcka de faktiska möjligheterna och samhällsnyttan. Kommunen har svarat att initiativet ligger hos ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen för vidare hantering.
Skulle inte LKAB själv kunna bygga det här?
– Jag lämnade in medborgarinitiativet före min anställning på LKAB. Själv sitter jag inte i sådana beslutsvägar, men det vore roligt om LKAB skulle driva projektet. Jag skulle gissa att fokuset nu är att få på plats alla nya anläggningar och sedan produktionen.
Skjalg Wiik hoppas också att förslaget ska ge ringar på vattnet, och att fler med liknande idéer hör av sig till kommunen.
– Nu har vi början. Låt oss köra denna idé, inte bara ända in i kaklet, utan genom jordklotet, kanske hamnar vi i ett människovänligt Amazonas utan mygg.