Ritzwan Afzal är imam i den muslimska Ahmadiyyaförsamlingen i Luleå. Under ett par veckor åker han på turné runt om i Norrbotten för att svara på folks frågor om islam. Något som just nu är viktigare än på mycket längre, menar han.
– Vi vill motverka både islamafobi, antisemitism och islamism. Det är jätteviktigt, säger Ritzwan Afzal.
– När jag var imam i Malmö var jag flera gånger med på kippavandring för att visa mitt stöd för judarna i Malmö.
I Gällivare har församlingen inga medlemmar, men det bor ändå många muslimer här, enligt Ritzwan Afzal. I Kiruna däremot har man närmare tio medlemmar.
– Vi har medlemmar från Sundsvall till Kiruna. Det har kommit flera muslimer här i Gällivare och besökt mig idag. Några ungdomar kom och frågade hur de ska göra när de ber. De säger att de inte kan be fem gånger om dagen. Jag försöker vägleda muslimer hur man kan leva som troende muslim i ett sekulärt samhälle och vilka värderingar som man måste följa.
På vilket sätt vägleder du dem?
– Enligt Islam måste man följa lagarna i det landet man lever i. Att älska sitt land är en del av tron. Det står i koranen, säger Ritzwan Afzal.
Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Jag får många frågor om koranbränningarna. Och jag tycker att Sverige ska göra som man gjort i många andra länder. Det är hets mot folkgrupp. Och för en muslim är det väldigt kränkande när någon bränner koranen. Men samtidigt säger jag att man inte får reagera på det sättet som vissa gjort; att ta till våld och kasta sten och sånt. Det går helt emot islam. Gud säger att vi istället ska motverka ondskan med godhet.
Vad är det vanligaste missförståndet om islam?
– Människor generaliserar. När det händer något så får alla muslimer skulden. Men det handlar om individer - enskilda människor som gör fel.
Sharon De Valk hade med sina barn Luca, fyra år och Vincenzo, åtta år för att ställa frågor till imamen. Sonen Vincenzo var väldigt nyfiken och ställde många frågor. Bland annat om varför muslimska kvinnor måste bära slöja och varför muslimer inte får äta griskött.
Sharon De Valk, som har flyttat till Sverige från Belgien, säger att hon växte upp med en rasistisk pappa.
– Därför är det väldigt viktigt för mig att lära mina barn om andra människors kulturer och religioner och att alla människor har samma värde, säger hon.