Att Peter Aasa hamnade i hotell- och restaurangbranschen är ingen slump. Hans är född i Pajala, där hans föräldrar drev Pajala Wärdshus. Som 16-åring började han på kockskolan i Umeå.
Sedan jobbade han runt lite och hamnade till slut i Gällivare. Där köpte han år 1996 Polar hotell.
– Det gick bättre och bättre och 2003 tog jag över Nexhotel, som sedan blev Grand hotelLapland, berättar han.
Nu har hotellet bytt namn igen. Sedan den 1 november i år heter det Qualityhotel & resort Lapland. Med sina 126 rum är det Gällivares största hotell och i slutet av februari blir det ännu större. Då är det nyinvigning av den stora om- och tillbyggnaden av hotellet. Ett byggprojekt som kostar cirka 230 miljoner och som bland annat innebär ytterligare 50 nya rum.
– Vi bygger ut med 8 000 kvadratmeter. Det blir bland annat ett gym, åtta bowlingbanor, två nya restauranger, en frisörsalong, café, ett spa, en pool, en ny bastuavdelning och en vedeldad bastu på taket, berättar Peter Aasa.
Måndag till torsdag är beläggningen hög på hotellet, i första hand affärsresenärer. Den stora satsningen motiverar han med att han vill locka fler vanliga turister och folk från Fyrkanten att besöka Gällivare.
– Då krävs det ett bättre nöjesutbud och mer aktiviteter. Den här satsningen kommer även att gynna handeln i Gällivare, säger han-
Han äger även O´learys i Gällivare och Fjällnäs. I driften av bolagen är även hans två bröder, Lars och Anders Aasa, med.