Hälsodag för eleverna på Hedskolan

Femteklassarna på Hedskolan i Gällivare hade en miljö-och hälsodag för att lära sig mer om vikten av att äta bra.

Femteklassare på Hedskolan tillsammans med läraren Annelie Wallvik.

Femteklassare på Hedskolan tillsammans med läraren Annelie Wallvik.

Foto:

GÄLLIVARE2015-02-18 14:05

Att det är viktigt att äta bra har konstaterats i flera stora undersökningar. Många elever har bristfälliga matvanor och skolarbetet kan bli lidande.

På Hedskolan arrangerade man idag en hälsodag. Eleverna fick cirkulera mellan olika stationer varvat med konkreta övningar med information, provsmakning, rörelse och sömn.

– Barnen pratar om att det är viktigt att det är närodlat, de frågar mig varifrån kommer osten, mjölken, köttet och fisken. På våren i femman odlar barnen sallad, morötter och kål , och sen på hösten i sexan lagar man det man odlat,säger Annelie Wallvik, mellanstadielärare i matematik, NO och teknik.

När Kuriren besöker skolan jämför eleverna olika mellanmål. Väljer man 100 gram choklad eller 1 kilo frukt för 555 kalorier?

– Det är jätteroligt, för de är så engagerade. Det är viktigt att börja med bra vanor tidigt för det följer med hela livet, säger Gerd Karlsson, hemkunskapslärare.

–Det är roligt, speciellt sensoriken var rolig för då fick vi testa att äta olika saker, som smoothie, säger Madeleine Wennström, 12 år, medan eleverna förbereder smörgåsar med ost och skinka till mellanmål.

– Det här har varit roligt att göra, det är kul att göra nåt extra. Det var gott att smaka på ostarna, säger Linus Johansson, 11 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om