Gruvarbetarna pratar om strejk

Det blir inget extra lönepåslag för Aitikanställda. Under tisdagen avbröts förhandlingarna av Metall som inte fick något gehör hos Boliden för kravet om 4.000 kronor mer i månaden, samma som LKAB begärde.
- Stämningen är irriterad. Medlemmarna är förbannade, man vet aldrig vad som händer, säger Jonny Johansson, Metall.

GÄLLIVARE2007-07-06 06:00
Förhandlingarna mellan gruvarbetarnas fackförbund Metall och arbetsgivaren Boliden mineral avbröts under tisdag eftermiddag. Två dagars resonemang i Skellefteå var resultatlöst.
De gruvanställda vid Aitik och sex andra svenska Bolidengruvor får nöja sig med vårens centrala lönepåslag om 3,4 procent.
Gruvbolaget går inte med på kravet om högre löner till de anställda som krävt 4.000 kronor mer i månaden, lika mycket som gruvarbetarna vid LKAB begärde vilket slutade med mellan 800 och 2.000 kronor högre månadslön efter strejk.
- Vi hoppades nå en lösning men det gick inte. Vi fick inget lokalt påslag fast det aldrig gått så bra för Boliden som nu. Folk är förbannade, det pratas om strejk. Man vet aldrig vad som händer, det är en väldig irritation. Jag förstår att de är besvikna, vi har förhandlat sedan i våras och nu är det kört. Vi borde få samma löneökning som LKAB. Ingen nappade på arbetsgivarens förslag att ta pengar från nästa års lönepott, då blir det mindre löneökning nästa år, säger Jonny Johansson, vice ordförande lokalt i Metall.

Miljardvinst
Han menar att den bonus och vinstdelning som företaget delar ut till de anställda är en osäker fodran och att det är grundlönen de ska kunna leva av. Enligt Johansson har många anställda valt att gå över till LKAB. Det råder brist på mekaniker och elektriker.
- Nu tappar vi ännu mer folk. Det kan kosta mer för bolaget i slutänden, säger Johansson.
Bolidens förhandlare Staffan Sandström har inte märkt av någon personalminskning vid Bolidens svenska gruvor som har 900 anställda, vilka omfattas av löneförhandlingarna. I fjol blev vinsten nio miljarder kronor.

Engångssumma
Är det inte snålt att inte tillmötesgå Metalls krav om lokalt lönepåslag?
- Visst kan det vara så, det är inget att sticka under stol med att höga metallpriser ger stora pengar. Men vi måste bevaka kostnadsökningen som är det enda konkurrensmedlet vi har, för att klara oss långsiktigt även då mineralpriserna sjunker, säger Staffan Sandström.
Han menar att arbetsgivarens förslag om att använda en viss procent av 2008 års lönepott till ett lokalt lönepåslag liknar LKAB:s.
- Det är ingen större skillnad. Lönerna är snarlika. Potten från det centrala avtalet ska fördelas.
Gruvarbetarna får bonus såvida varje område, Garpen, Aitik och Boliden, klarar att hålla bra volym, kvalitet och kostnader. Vinstudelningen grundas på koncernens resultat. För 2006 fick de anställda en engångssumma om 35.000-40.000 kronor i bonus- och vinstudelning. Något lokalt påslag blir det alltså inte.
- Det är illa, säger en anställd.
I augusti ska Metall hålla informationsmöte för medlemmarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!