Miljökontoret upptäckte utsläppet av glykolhaltig avisningsvätska från flygplatsen i Gällivare vid en rutinkontroll. Enligt Antero Ijäs som är förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen i Gällivare kommun så handlade det om ett misstag från personalens sida.
– Det var en kran som man kan växla mellan lagringstanken eller avloppet som av misstag hade lämnats i fel läge, säger Antero Ijäs.
Det är Gällivare kommun som äger flygplatsen och därför blev det också kommunen som fick företagsboten på 50 000 kronor. Detta trots att det var kommunens eget miljökontor som upptäckte utsläppet.
– Som myndighet gör vi ingen skillnad om det är privat eller kommunal anläggning. När man som myndighet upptäcker ett misstänkt miljöbrott så är vi skyldiga att anmäla till åklagare, säger Antero Ijäs.
Vätskan som används för att avisa flygplanen innehåller glykol och den ska samlas upp i särskilda kärl för att sedan skickas iväg för destruktion. Om glykolen når reningsverket kan problem uppstå.
– Kommer det större mängder så kan det störa den kemiska processen i avloppsreningsverket, säger Antero Ijäs.
Eftersom utsläppet ägde rum under vintern 2012-2013 så har man hunnit se över rutinerna för att något liknande inte skall hända igen.
– Det är inte gjort med flit utan det är den mänskliga faktorn i det här fallet men det är trots allt et miljöbrott. Efter detta har vi haft flera dialogmöten med flyget om hur man ska ta hand om avisningsvätskan, säger Antero Ijäs.