Bryggeriet ska synas efter nya klagomål

1982 bryggdes den sista ölen vid det gamla bryggeriet i Gällivare. Tiden efter har till mångt och mycket handlat om byggnadens förfall. Nu är ärendet återigen på miljöavdelningens bord.

2003 köptes bryggeriet av Håkan Åström, som berättar att det ännu finns planer för den gamla bryggerifastigheten.

2003 köptes bryggeriet av Håkan Åström, som berättar att det ännu finns planer för den gamla bryggerifastigheten.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-03-17 06:00

2003 sålde Gällivare kommun den gamla bryggerifastigheten från 1898 till Håkan Åström för den symboliska summan av tio kronor. Redan då var de gamla bryggerilokalerna slitna och under årens lopp har kommunen mottagit klagomål över de förfallna byggnaderna på Andra sidan.

– Det har pågått länge, ärendet är startat 2009 och sedan har det bara byggts på med nya grejer i det, säger Henrik Lyngmark, chef på miljö- bygg- och räddningsförvaltningen.

2012 dömdes Håkan Åström till vite om 50 000 kronor för vanvård av industrifastighet vid Mark- och miljödomstolen. Det överklagade han till högre instans men beviljades inte prövningstillstånd. 

Åtgärderna gällde bland annat borttagande av oljecisterner, lagning av hål i tak och väggar samt putsning av fasad, dessa ansåg Håkan Åström var åtgärdade.

Att ärendet fått nytt liv igen beror på att nya klagomål inkommit till kommunen. Kommunen som tillsynsmyndighet är då skyldig att pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om eventuell påföljd.

– Det vi gör nu är att vi återupptar ett tillsynsärende där och har tagit in hjälp så att vi kan göra en bedömning av vad nästa steg är. Så vi läser in oss i ärendet och ett platsbesök kommer ske i närtid, förhoppningsvis den här veckan eller nästa, säger Henrik Lyngmark.

Enligt Henrik Lyngmark rör de inkomna klagomålen både säkerhet och exteriör. Vilka planer Håkan Åström har för det gamla bryggeriet vill han i dag inte avslöja. 

– Det är väl självklart som byggnaden ser ut nu att folk kommer in med klagomål, det har jag full förståelse för, och självklart måste det åtgärdas då, säger han och fortsätter: 

– De grejerna de ställde krav på från början är åtgärdade, men det finns ju som sagt mer att göra, men jag kan inte gå ut med några planer i tidningen. Det är gjort en hel del på fasaden men efter det har ett tak rasat så det har blivit i lite sämre skick igen. 

På frågan om varför ingen renovering eller återuppbyggnad gjorts under de här tolv åren svarar han att det varit försvårande omständigheter ända från början.

– Ärendet har försvårat mina möjligheter att kunna göra ett projekt av det så att säga, och det har fått mycket negativ publicitet, då är det svårt att söka några pengar, säger Håkan Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!