Gällivareborna visar sitt missnöje mot personalbristen

FUB, föreningen som jobbar För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, genomför på fredagen en demonstartion mot personalbristen inom LSS-verksamheten i Malmfälten. "Det blir ett allt större bekymmer", säger Eva Olsson, styrelseledamot i FUB.

På fredagen genomförs en demonstartion mot malmfältskommunernas svårigheter med att få personal till LSS-verksamheten. Den kommer ta plats vid matbutikerna Coop och Ica på Malmheden,

På fredagen genomförs en demonstartion mot malmfältskommunernas svårigheter med att få personal till LSS-verksamheten. Den kommer ta plats vid matbutikerna Coop och Ica på Malmheden,

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2023-09-29 06:00

Demonstrationen, som kommer att ta plats vid matbutikerna Coop och Ica på Malmheden, är ett sätt för brukare och anhöriga att visa sitt missnöje mot hur regeringen har hanterat samhällsomvandlingen i Malmfälten och de konsekvenser det får för vården och omsorgen och mer specifikt för LSS-verksamheten. 

Det är framförallt svårigheten i rekrytering och Malmfältskommunernas möjlighet att svara upp det växande behovet av bostäder som FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) pekar ut som orsaker till personalbristen i LSS-verksamheten.

I Gällivare har personalbristen fått långtgående effekter på kommunens LSS-verksamhet, framförallt är det den dagliga verksamheten som har det svårast i dagsläget men även kommunens LSS-boenden har brist på personal. Detta framförallt i ljuset av att kommunerna står inför stora satsningar som de själva tvingas att finansiera, något som också måste ske under en kort tidsram.

– Där är att det är en hel del långtidssjukskrivningar av erfaren personal och det är svårt att få in vikarier i verksamheten, vilket blir en negativ spiral där den personal som då finns i verksamheten slits av hur situationen ser ut, säger hon. 

Eva Olsson menar att det är upp till regeringen att hitta en lösning på hur man skulle kunna kompensera Malmfältskommunerna som bidrar med ofattbara summor pengar genom den utvinning av naturresurser som sker i kommunerna.

– Vi har inga färdiga svar på hur regeringen ska ta hand om det här men ett sätt hade varit att höja statsbidragen eller införa ett liknande system som man har i Norge – där kommuner som producerar el får ta del av en del av den vinst som skapas inom kommunen, säger hon.

Enligt Olsson är den dagliga verksamheten något av de viktigaste för många individer med funktionshinder, och det har under en lång tid varit en omtyckt verksamhet för brukarna. Men i och med bristen på personal och med ny outbildad personal är det desto fler som kommer hem ledsna och oroliga. 

– Det har blivit otryggt och det är inte roligt att åka dit. Tidigare har personalen lyssnat på dem och de har fått göra sina uppgifter utan att ständigt bli avbrutna för att det inte finns personal och tid. Det gör att det inte är lika roligt längre där, säger Eva Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!