Gällivare tappar flest invånare i länet

Tio av Norrbottens 14 kommuner tappade invånare under 2017, enligt Statistiska centralbyrån. Hårdast drabbat var Gällivare, med minus 131 personer. "Jag tror tyvärr att det beror på samhällsomvandlingen. När en del blir inlösta av LKAB så väljer de kanske att flytta", säger kommunalråd Jeanette Wäppling.

GÄLLIVARE2018-02-21 17:30

Wäppling menar också att den bostadsbrist som har rått kan ha att göra med det minskande invånarantalet. – Nu bygger Top bostäder 100 nya bostäder till bostadskön. Men det har till och med varit så att folk som sökt jobb i kommunen fått tacka nej för att de inte fått en bostad. Det är olyckligt.

Vidare tror hon på attraktiva miljöer för att göra Gällivare till en attraktiv plats att bo på, och med samhällsomvandlingen kommer även positiva effekter. – Vi har möjlighet att bygga attraktiva mötesplatser, specifikt Multiaktivitetshuset.

Wäppling låter meddela att man tar siffrorna på största allvar. – Vi kommer att jobba stenhårt med att försöka öka befolkningsutvecklingen. Det ska vara det vi fokuserar på de närmsta åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om