Gällivare, där basnäringen just nu går bra, har ingen flexibilitet när det gäller barnomsorg.
Redan för några år sedan framställde Metallfacket önskan om barnomsorg i enlighet med gruvbranschens behov.
-Det är framförallt en flexiblare barnomsorg vi ser ett behov av, där man kan lämna barnen tidigare på morgonen. Men där man förstår att vi befinner oss i en tid där man har en industri som kräver att man går skiftgång, säger Tomas Nilsson, Metall Malmfälten.
JO-anälan
I Gällivare skulle behovet först utredas utan resultat.
Fredrik Skoglund, som är ensam vårdansvarig fören tre-åring, har fått nog.
I flera år har han haft behov av en flexiblare barnomsorg.
-Om man inte kan uppvisa ett intyg att man i princip redan hade ett skiftjobb tillåts man inte svara, säger han och tycker att han hamnat i Moment 22-situation.
Nu JO-anmäler kommunen.
Tvingades flytta
Följden för tre år sedan tvingades han flytta. Nu är han tillbaka i Gällivare, får barnpassningshjälp av en arbetsgivare där han har kortare anställningar, och drabbas återigen av att barnomsorgen försvårar hans chanser till fast anställning.
Flera av Gällivare skol-politiker reagerar nu på Fredrik Skoglunds krav.
Måste lösas
- Jag tycker man ska lösa det här primärt med dagbarnvårdare för att fastställa behovet. Men det helt klart att det föreligger ett behov av flexiblare barnomsorg med det samhälle vi har, säger Eva Alriksson, (M).
Nämndens tidigare ordförande Börje Johansson,(S), och Karl Erik Taivalsaari,(V), anser att de inte upplysts om behovet och säger sig förstå Fredrik Skoglunds JO-anmälan.
-Enligt den information vi fått var det inte många föräldrar som efterlyste flexiblare barnomsorg, men vi hade ingen information om att man krävde intyg från arbetsgivare för att föräldrar skulle få svara, säger Börje Johansson.
Han förutsätter att behovet av flexiblare, och till industrisektorns skifttider anpassad barnomsorg, nu ges nya förutsättningar att etableras i Gällivare.